DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.9 TDI (2005.): Izmjena zupčastog remena na 328.000 km, što se sve mijenja?

Škoda Octavia 1.9 TDI opremljena je dizelašem serije AGR sa španerom i tri klizača, a pumpu rashladne tekućine pokreće zupčasti remen te sve treba izmijeniti u sklopu. Kako možete znati da je sve prethodno izmijenjeno?

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.9 TDI, 2005., 328.000 km, treći vlasnik, bez obzira na velike kilometre (nadam se da su točni), još dobro vuče i radi. Koliko mogu očekivati da će još prijeći i treba li izmijeniti zupčasti remen, koji je izmijenjen na 250.000 km?

ODGOVOR DOKTORA

To je već pristojna kilometraža, neki ne izdrže toliko do generalke, ali Škoda Octavia 1.9 TDI može prijeći i više od 500.000 km. Što se tiče izmjene zupčastog remena, ovisi o stanju, pouzdanosti informacija o roku i kvaliteti posljednje izmjene.

Vaša Škoda Octavia opremljena je dizelašem 1.9 TDI serije AGR sa španerom i tri klizača, a pumpu rashladne tekućine pokreće zupčasti remen te sve treba mijenjati u sklopu. Kako možete znati da je sve prethodno izmijenjeno?

Mnogi, nažalost izmijene samo zupčasti remen, a ostalo ostave, što može izazvati blokadu te preskakanje i pucanje remena, a potom havariju (sudaranje klipova i ventila). Dakle, najbolje je da odmah sve izmijenite u sklopu.

Autor