ČEŠKA RAKETA

Škoda Octavia RS (2021.), limuzinska i karavanska verzija Golfa 8 GTI s 245 KS

Pola godine nakon uvođenja modela Škoda Octavia 4. generacije i tri mjeseca nakon prezentacije karavanske verzije Combi, stiže treća verzija najpopularnijeg češkog modela…

Napravljenog po koncepciji novog aduta iz Wolfsburga Volkswagen Golf 8 GTI. Riječ je sportskoj inačici RS, koja je poput prethodne napravljena na mehanici i po konceptu modela Golf GTI.

Stoga je izvedba novog modela bila potpuno predvidiva, a istodobno tehnološki perfektna. Već od početka RS će se nuditi kao limuzina i karavan. Izvana su, u usporedbi s osnovnim modelom, dorade sitne, ali bitne. To je dobro, jer će vozači Octavije RS na cesti moći iznenaditi i poniziti i one u zvučnim jurilicama.

Sprijeda se uočavaju veći otvori za zrak na masivnijem braniku, oznaka RS na maski te full LED svjetla. S boka su u prvom planu atraktivni 18-colni naplaci, s gumama 225/40, čijih pet krakova u vožnji djeluju poput propelera i poboljšavaju hlađenje diskova, te crni uzdužni profili u dnu vrata.

Stražnjim dijelom dominiraju dva ovalna ispušna otvora, koji pokazuju da se s ovim modelom nije za šaliti. Unutrašnjost je također izvedena u GTI stilu, sa sportskim školjkastim sjedalima, oblogama i umecima od kože, aluminijskim papučicama i osloncem za nogu.

Prave stvari, odnosno mehanika Golfa GTI skrivena je ispod površine lima. Škoda Octavia RS se nudi u benzinskoj i dizelskoj verziji, obje s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem.

Benzinska verzija 2.0 TSI raspolaže s 245 KS, a dizelska 2.0 TDI s 200 KS, a u ponudi mjenjača su ručni i automatizirani s dvostrukom spojkom, sa sedam stupnjeva DSG7. Benzinska verzija do stotke ubrzava za 6,4 sekundi i postiže 250 km/h.

Uskoro više…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin