Škoda Superb iV, prvi češki plug-in hibrid, izazov i za elitu

S turbobenzincem 1.4 TSI i elektromotorom do sustavnih 218 KS i 400 Nm, a s baterijom od 13 kWh moći će voziti 55 km/h na struju…

Prije dolaska potpuno nove Škode Superb četvrte generacije, na tržište stiže hi-tech osvježena verzija modela treće generacije. Uz LED-Matrix svjetla, što postaje tehnološka, sigurnosna i estetska značajka većine novih modela koji ‘drže do sebe’.

Škoda uvodi novi kraticu, odnosno oznaku modela iV (innovative Vehicle – inovativno vozilo), za PHEV (plug-in-hybrid-vehicle) verziju, dakle hibridnu s punjenjem kabelom i utičnicom iz električne mreže. Škoda Superb iV je napravljena na istom konceptu kao nove verzije ‘Osmice’ – Volkswagen Golf eHybrid i Volkswagen Golf GTE.

Pokreće se turbobenzincem 1.4 TSI snage 115 kW (156 KS) i AC elektromotorom snage 85 kW (116 KS), koji se napaja preko inverterskog pretvarača napona iz paketa litij-ionskih baterija kapaciteta 13 kWh, u stražnjem dijelu podnice. Sustavna, odnosno sinergijska snaga (dakle ne zbrojna) je 160 kW (218 KS) i 400 Nm.

Zbog toga se prtljažnik sa 625 litara (limuzina) i 660 litara (Combi) smanjuje na 485 i 510 litara, što nije problem. Snaga se na prednje kotače prenosi automatskim 6-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom DSG 6. Ono što je najvažnije, s punom baterijom moći će voziti 60 km samo na struju…


Komentari

loading...