Škoda Citigo e iV, najjeftiniji električni auto (123.220 kn), dosega 265 km

Blizanac Volkswagena e-up! dobio je činkovitiji elektromotor snage 61 kW, litij-ionske baterije gotovo dvostrukog kapaciteta (36,8 kW) te napredniji infotainment…

Među najmanjim automobilima za četiri osobe posebno mjesto ima tercet iz koncerna Volkswagen, ‘jednojajčani blizanci’ Volkswagen up!, Škoda Citigo i Seat Mii, imaju posebno mjesto.

Predstavljeni su krajem 2011., a još uvijek izgledaju svježe, aktualno. Simpatična, racionalna i solidna izvedba, u gabaritima 3597 x 1627 x 1481 mm pruža nevjerojatnu prostranost i funkcionalnost.

Standardna je verzija upregnuta 3-cilindarskim benzincem 1.0 snage 60 KS, a posebno je zanimljiva električna. Takva, ali u izvedbi matičnog brenda, Volkswagen e-up!, od 2015 je na tržištu.

S elektromotorom od 60 kW (82 KS), koji se napajao litij-ionskim baterijama kapaciteta 18,7 kWh omogućavao je temperamentnu vožnju, uz ubrzanje do stotke za 12,4 s i brzinu elektronički ograničenu na 130 km/h i doseg s jednim punjenjem od 160 kilometara.

Sada je stigla unaprijeđena, druga generacija, koja na našem tržištu u prvi plan dolazi s češkim brendom – Škoda Citigo e iV.

‘Kura Botoxa’ prepoznaje se po boljim materijalima te finijoj izvedbi, svjetla su naravno LED izvedbe (radi smanjenja potrošnje goriva i povećanja učinkovitosti) te 5-inčni zaslon s naprednim infotainmentom i aplikacijom Move&Fun, za potpunu povezivost s pametnim telefonom.

Unaprijeđeni, učinkovitiji elektromotor je snage 61 kW, a najveći je napredak u, gotovo, dvostrukom kapacitetu baterija (36,8 kW) te preciznijem upravljanju.

To je autonomiju (doseg) povećalo na lijepih 265 kilometara, uz dinamičnu, zabavnu vožnju. Punjenje u trofaznoj mreži Wallbox traje šest, a u kućnoj osam sati. No, brzim, visokonaponskim punjačem baterije se mogu nabiti na 80 posto kapaciteta za 50 minuta.

Cijena, s akcijskim popustom iznosi 123.220 kn te je Škoda Citigo e iV ne samo prvi češki električni automobil, nego i (uvjerljivo) najjeftiniji električni automobil na našem tržištu.

Autor

Preporučeni sadržaj