KAZNA ZA SVE TAKVE!

Spuštanje kilometraže, koji automobili su omiljeni za ‘muljanje’?

Iz Velike Britanije stižu zanimljive analize…

Prema pisanju Revije HAK, koja prenosi veliku analizu iz Velike Britanije, rezultati su mogli bismo reći očekivani.

Ipak, naglasimo kako namještanje kilometara na rabljenim automobilima kod njih nije tako česta pojava kao u ostatku Europe, ali iz godine u godine ta pojava raste. Gledajući povijest tehničkih pregleda i uspoređujući prijeđene kilometre, Rapid Car Check tvrtka došla je do podatka o nešto više od šest posto vozila kojima je namještena kilometraža (oko 2.5 milijuna vozila).

Vozilo na kojem se najviše korigirala kilometraža na Otoku je popularni Vauxhall, kod nas poznatiji kao Opel i njihov model Combo. Na čak 13.15% ovih vozila utvrđene su velike razlike u prijeđenim kilometrima. Sljedeći je Ford Transit (12.99%), a zatim je ‘omiljen’ BMW X5 (11.71%), Opel Vectra (11.58%), Peugeot 206 (11.38%), Ford Transit Connect (11.06%), Fiat Punto (10.44%), Mercedes-Benz Sprinter (10.37%), Renault Clio (9.34%) te Renault Megane (8.95%), koji zaokružuje top 10.

U Velikoj Britaniji namještanje kilometraže i dalje je u sivoj zoni. Zabranjeno je prodavati rabljeni automobil za koji znate da ima namještenu kilometražu, ali nije zabranjeno namještati kilometražu. No, od 2012. godine ipak je osuđeno 112 građana zbog ove radnje.

Kod nas je bitno drugačija slika, namještanje kilometraže je prilično popularna disciplina. A u tome prednjače definitivno modeli njemački proizvođača…

Izvor: Revija HAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin