IDEMO DALJE S GORIVOM...

Stellantis vjeruje dizelašima i benzincima, prognoziraju njihovo korištenje do 2050. godine!

Tvrtka i dalje želi biti isključivo električna u sljedećem desetljeću, ali automobili s unutarnjim izgaranjem koji se prodaju danas živjet će i u budućnosti.

Dok proizvođači automobila marširaju prema potpuno električnoj budućnosti, podsjetnik na prošlost i sadašnjost sustava s unutarnjim izgaranjem dolazi iz Stellantisa. Kako je izvijestio Reuters, Stellantisov viši potpredsjednik Christian Mueller istaknuo je kako će puno njihovih modela s unutarnjim izgaranjem vjerojatno i dalje biti u opticaju dugo nakon što se dogodi revolucija električnih vozila.

Ovo dolazi u trenutku kada automobilski konglomerat dijeli vijesti o suradnji s energetskom tvrtkom Aramco u vezi s razvojem i korištenjem sintetičkih e-goriva. Koristeći uzorke e-goriva koje je dostavio Aramco, Stellants je krenuo s testiranjem kompatibilnosti različitih motora. 24 motora koje su u Europi koristile razne marke uzimala su gorivo i radila sasvim dobro bez ikakvih izmjena. E-gorivo nastaje reakcijom ugljičnog dioksida s vodikom, a Stellantis tvrdi da može smanjiti emisije ugljika iz vozila u životnom ciklusu za 70 posto.

Istraživanje primjene e-goriva ne znači da tvrtka popušta u svom planu Dare Forward 2030. Cilj je imati potpuno električnu ponudu za Europu do 2030., ali kupci Stellantisa neće parkirati svoje modele 2029 s pogonom na pogonska goriva nakon samo godinu dana i završiti s tim. Budući da treća najveća automobilska grupacija u svijetu u pogledu prodaje, Stellantis uz pomoć e-goriva unosi perspektivu u auto industriju…

Autor

Preporučeni sadržaj