NOVI MODEL

Stigao je novi Renault Captur, veći, kvalitetniji i moderniji od prethodnika!

Pionir u segmentu gradskih SUV-a od svojega je predstavljanja 2013. prodan u 1,5 milijuna primjeraka u više od 90 zemalja. Time je postao najprodavanije vozilo u segmentu u Europi, a sada je vrijeme za novu, drugu generaciju…

Renaultova velika uspješnica Captur nakon  sedmogodišnjeg tržišnog pohoda dobila je svoju potpuno novu, drugu generaciju! To će uvelike razveseliti sve one koji su ili koji će tek biti na tržištu kupovine malenih crossovera. Razvoj nove CMF-B platforme na kojoj je novi Captur konstruiran uvelike će pomoći Renaultu da kreira vozilo spremno na sve zadaće budućih vlasnika, ali i ugradnju najnovijih naprednih sustava kako bi se ispunili zahtjevi tržišta.

Obnovljeni vanjski izgled odlikuje se još modernijim, upečatljivijim i izražajnijim linijama dok istovremeno zadržava onaj specifični francuski dizajn po kojemu je Renault poznat. Novi Captur 11 cm je dulji (4,23 m) od prethodnika, a robusnijem dojmu doprinose i 18-inčni naplatci (ovisno o inačici) ali i 2 cm veći međuosovinski razmak (2,63 m). Osim toga, tu su i serijski ugrađena prednja i stražnja full LED svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku slova C, dostupna već u osnovnoj inačici.

Revolucija u unutrašnjosti koja se s novog Clija nastavila i na novi Captur predstavlja značajan pomak u klasi. Postojeći pametni kokpit sada je blago ukošen prema vozaču te uključuje najnoviju “lebdeću” konzolu. Opremljena je najnovijim tehnologijama i najširim zaslonima u klasi te pruža iznimno suvremena ergonomska rješenja za još bolje iskustvo vožnje. Ključni je dio pametnog kokpita 9,3-inčni zaslon multimedijskog sustava EASY LINK koji je ujedno i najveći u klasi. No valja pažnju okrenuti i prema boljoj kvaliteti i udobnost putničkog prostora. Mekani pokrovi upravljačke ploče, obloge vrata, obrubi središnje konzole, pažljivo izvedena završna obrada i novi dizajn sjedala svakako su poboljšanja od kojih će beneficirati i vozač i putnici. Novi audiosustav BOSE sada ima devet umjesto sedam zvučnika.

U ponudi je paleta obnovljenih benzinskih i dizelskih motora. U kombinaciji s 5-stupanjskim i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (EDC), ovi se motori odlikuju još većim rasponom snage; od 100 do 155 KS za benzinske te od 95 do 115 KS za dizelske motore. Također, opremljeni su najsuvremenijom tehnologijom kako bi bili u skladu s normama na snazi te omogućili manju potrošnju goriva i niže razine štetnih emisija.

Početnu motorizaciju predstavlja TCe 100 – jednolitreni trocilindraš koji razvija 100 KS te 160 Nm okretnog momenta. Do stotke stiže za 13,3 sekunde. Upravo taj motor nedavno je unaprijeđen te se ugrađuje u široku paletu modela grupacije, od Clia do Micre Prvi snažniji je TCe 130 (1,3) koji razvija 130 KS te 220 Nm okretnog momenta kojeg smo dobro upoznali prije nekoliko mjeseci u modelu Kadjar.  Kasnije će na tržište stići i snažnija inačica 1,3 litrenog motora koji će razvijati 155 KS , što je ujedno i najjači motor u ponudi. Što se dizela tiče, u ponudi je čuveni 1,5 litreni dCi motor sa 95 ili 115 KS.

Od 2020. ponuda motora  novog Captura bit će obogaćena plug-in hibridnim motorom naziva E-TECH Plug-in. Novi će Captur zahvaljujući širokoj mreži kupaca, značajno pridonijeti širenju plug-in hibridne tehnologije dostupne svima.

Renault aktivno zagovara upotrebu sustava za pomoć u vožnji te u Capturu nudi najzaokruženiju i najnapredniju ponudu takvih sustava u klasi kako bi se moglo bezbrižno uživati u vožnji. Među njima se najviše ističe sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama čija primjena nije uobičajena u segmentu gradskih SUV-a i uopće u segmentu višenamjenskih vozila. Uz kameru s prikazom od 360 stupnjeva i automatsko kočenje u nuždi s prepoznavanjem biciklista i pješaka, sustav upozorenja na nadolazeće vozilo straga po prvi je put predstavljen u Renaultovoj ponudi, kako bi izlazak s parkirnog mjesta bio još sigurniji.

Cijena za početni Captur TCe Life 100 iznosi 118.300 kuna, dok će za osnovnu dizelsku inačicu Zen Blue dCi 95 biti potrebno izdvojiti nešto više od 139 tisuća kuna. Prvi dojmovi vožnje novog Captura stižu uskoro…

 

Autor

Preporučeni sadržaj