POŽAR U PROMETU

Što u slučaju požara na električnom ili hibridnom vozilu?

-

S obzirom na blagi porast prodaje električnih vozila i plug-in hibrida, ovo je itekako važno pitanje…

Kako piše HAK revija, za gašenje električnog automobila potrebne su povećane količine vode – samo za gašenje Tesle Modela S potrebno je oko 11.000 litara vode. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u Republici Hrvatskoj se u prethodnoj godini godini broj registriranih električnih vozila popeo na 730 te 5547 hibridnih vozila.

Nakon ovih činjenica sve češće se postavlja pitanje kako se u slučaju požara gase električna vozila? Ukoliko dođe do zapaljenja hibridnog ili električnog vozila, vatrogasci pozornost obraćaju na dijelove karoserije vozila u kojima se nalaze baterije, odnosno vodovi visokog napona. Vatrogasci uz pomoć termalne kamere obavljaju kontrolu baterije kako bi smanjili mogućnost ozljeđivanja i dodatnog zapaljivanja.

Također, vrlo je važno što prije doći do osigurača koji je zadužen za napajanje vozila kako bi se strujni krug prekinuo. Na taj bi se način zasigurno spriječilo širenje požara. Takav se osigurač, primjerice, na Tesli Model S nalazi ispod stražnjeg sjedala, no taj je proces moguće pokrenuti i “online” od  strane Tesline službe za korisnike.

Izvor: revija HAK

Autor