DOBRO JE ZNATI

Sve što trebate znati o kasko osiguranju. Zašto je dobro imati kasko?

Adobe Stock

Skrivite li prometnu nezgodu, vaša polica obveznog automobilskog osiguranja podmirit će troškove štete na tuđoj imovini i ozlijeđenih osoba

Ako je vaš automobil oštećen, štetu podmirujete sami. Ugovorite li kasko osiguranje, imate pravo na podmirenje štete na vlastitom vozilu čak i ako ste vi uzrokovali prometnu nezgodu. No, kasko je puno više od pokrića prometne nezgode, kako ga mnogi doživljavaju.

Zašto je dobro imati kasko?
Prometne nezgode nisu rijetkost. Svakome se može dogoditi trenutak nepažnje i taj jedan trenutak dovoljan je da se automobil ošteti, a vaš novčanik isprazni. Ni prirodne nepogode ne biraju pa ako automobil, primjerice, nije garažiran, uvijek postoji opasnost da će ga oštetiti neki drugi auto na parkiralištu, tuča ili drvo u slučaju olujnog nevremena.
Pridodamo li tome mogućnost krađe ili provale u automobil, razbijenog vjetrobranskog stakla zbog udara kamenčića ili zločestog susjeda koji je na limariji iz obijesti ostavio tragove ključeva, jasno je da je automobil mudro zaštititi.
Osim štete na automobilu u prometnoj nezgodi, puni UNIQA kasko pokriva i razne druge rizike: krađu, vandalizam, prirodne katastrofe, požar i eksploziju. Dobra vijest je što zaštitu možete sa svog automobila proširiti i na sebe i sve suputnike u vozilu, ugovaranjem dodatnih pokrića prema svojim potrebama i mogućnostima.

Adobe Stock

Koja dodatna pokrića mogu ugovoriti uz puni kasko?
Uz UNIQA kasko sada možete ugovoriti nova, inovativna pokrića, jedinstvena na tržištu osiguranja u Hrvatskoj:
• osiguranje od nezgode kojim vozač može zaštititi sebe, sve putnike u automobilu i svoje kućne ljubimce;
• osiguranje guma koje pokriva oštećenja guma koja nisu nastala u prometnoj nesreći;
• pomoć na cesti koja ovisno o izboru paketa, vrijedi na području Hrvatske, odnosno na području Europe, uključujući i teritorij Turske.
• pravna zaštita koja pokriva troškove zastupanja osiguranika u kaznenom ili prekršajnom postupku pokrenutom protiv njega zbog prometne nezgode, koju je prouzročio ili kojoj je pridonio.
• lom stroja od iznenadnih, slučajnih i nepredviđenih pojava, što dovodi do potrebe za popravkom ili zamjenom strojeva.
• naknada troškova najma vozila ako je osigurano vozilo oštećeno u sudaru s drugim vozilom, osiguranje pokriva troškove najma vozila za vrijeme popravka osiguranog vozila.

Tko može ugovoriti kasko osiguranje?
Kasko osiguranje može ugovoriti punoljetna osoba za vlastito ili tuđe vozilo.

Moram li kasko ugovoriti kod osiguratelja kod kojeg imam obvezno automobilsko osiguranje?
Obvezno i kasko osiguranje automobila možete ugovoriti kod različitih osiguratelja. Police ni terminski ne moraju biti vezane, kasko možete ugovoriti tri mjeseca nakon registracije novog automobila, sve je stvar izbora.

Kako odabrati osiguranje koje mi treba?

Da biste odabrali odgovarajući paket zaštite za vaš automobil, trebate procijeniti od kojih se rizika želite zaštititi, koliko vaše vozilo vrijedi, koliko se zapravo vozite i kako i koji iznos ste spremni izdvajati za kasko osiguranje. Primjerice, putujete li svakodnevno, prevozite druge ljude ili svoje kućne ljubimce, dobro će vam doći osiguranje od nezgode za vozača, putnike u vozilu i kućne ljubimce.

Pokriće pomoć na cesti dobro će vam doći i ako u slučaju nepažnje utočite pogrešno gorivo u automobil ili izgubite ključeve automobila. U obje situacije bez osiguranja štetu morate nadoknaditi iz svog džepa, a trošak popravka, vuče ili novih ključeva nije zanemariv.

Kako mogu ugovoriti UNIQA kasko osiguranje?

Kasko osiguranje možete ugovoriti brzo u jednostavno na UNIQA prodajnoj platformi kojoj možete pristupiti na www.uniqa.hr/osiguranje automobila. Za odabrane načine plaćanja i kombinacijom proizvoda možete ostvariti dodatni popust na premiju osiguranja.

Što nije pokriveno kasko osiguranjem?

Kasko osiguranjem ne možete dobiti odštetu ako vam se pokvari motor vozila ili ako napravite štetu upravljajući vozilom bez vozačke dozvole. Također, kasko ne vrijedi ako ste štetu prouzročili vozeći pod utjecajem alkohola ili narkotika ili ako ste je namjerno izazvali. Ako u vaše vozilo niste ugradili opremu propisanu Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i doživite nezgodu, također nemate pravo na naknadu štete.

Kako se računa premija kasko osiguranja?

Osnovica za obračun premije kasko osiguranja je novonabavna vrijednost vozila, no cijena ovisi i o drugim faktorima. To su dob klijenata, starost vozila i snaga vozila. Naposljetku na cijenu utječe i stečeni bonus.

S obzirom da je izračun za svaki pojedini automobil kompleksan, klasični cjenici osiguranja nisu dostupni na internetu i da biste se informirali o cijeni kaska za vaše vozilo trebate zatražiti informativni izračun od osiguratelja ili izračunati cijenu premije na UNIQA webshopu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo