Najveća koncentracija alkohola 1,95 g/kg

Tijekom vikenda samo u Zagrebu 11 vozača uhićeno i privedeno na sud

Foto: MUP
-

Tijekom vikenda, od 27. do 30. siječnja 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila…

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 544 prometna prekršaja od čega 44 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 168 prekršaja nepropisne brzine, 78 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 203 ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena kod vozača je 1,95 g/kg. Naime, u nedjelju, 29. siječnja 2023. godine oko 4 sata, u Ulici Florijana Andrašeca 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Obavljenim nadzorom vozača, utvrđeno je kako je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,95 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te prepraćen na nadležni prekršajni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba, za koje je test bio negativan, a jedna osoba odbila je testiranje.

Od 44 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (15,9 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 10 mladih vozača (22,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, tri osoba su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Foto: PU zagrebačka

Autor