VAŽNO ZA SIGURNOST

Tlak zraka u gumama kontrolirajte svakih 15 dana

-

Tlak zraka u gumama iznimno je važan za vozna svojstva, sigurnost vožnje, potrošnju goriva i trošenje gume te ga je preporučljivo redovito kontrolirati…

Automobil se dodiruje podloge (kolnika) samo gumama, površinom četiri ljudska dlana, koji su zaduženi prenošenje pogonskih, kočnih i upravljačkih sila te su od presudnog značenja za vozna svojstva, sigurnost  vožnje i trajnost gume. Sniženi tlak zraka u gumama produžuje zaustavni put i povećava rizik zanošenja.

Istodobno se povećava otpor kotrljanja te povećava potrošnja goriva i trošenje guma. Posebice je štetno ako je tlak zraka različit u lijevom i desnom kotaču na istoj osi. Ispravna automobilska guma (pneumatik) minimalno propušta zrak te se tlak u gumi smanjuje za oko 0,1 bar mjesečno.

No, nepravilnosti i starenje gume mogu ubrzati taj proces te se povećava rizik vožnje s premalim, odnosno nepravilnim tlakom zraka u gumama. Zbog toga je preporučljivo pri svakom tankiranju goriva, odnosno svakih 15 dana, a najmanje jedanput mjesečno kontrolirati tlak zraka u gumama te postaviti ispravni.

Tlak zraka je preporučljivo kontrolirati ujutro, na početku vožnje, kako bi mjerenje bilo vjerodostojno. Naime, zagrijavanjem u gumi zrak se širi te mu se povećava tlak pa bi podešavanjem u takvom stanju podesili tlak niži od potrebnog.

Ako često vozite autocestom, odnosno povećanim opterećenjem, preporučljivo je postaviti tlak zraka u gumama za puno opterećenje (prema tablici na središnjem nosaču karoserije, za konkretnu dimenziju guma).

Autor