NA DANAŠNJI DAN

Tom Tjaarda, američki dizajner, zvijezda tvrtke Pininfarina, rođen 23. srpnja 1934.

Stevens Thompson Tjaarda van Starkenburg (1934. – 2017.) za dizajn automobila se zagrijao uz oca Joopa, Nizozemca koji je pod amerikaniziranim imenom John postao jedan od najvećih međuratnih američkih automobilskih dizajnera…

Počinje u studiju Ghia, gdje je skrojio lijepi spider za Innocenti, 1960-ih postaje jedna od glavnih dizajnera tvrtke Pininfarina, a proslavili su ga dizajni modela Lincoln Zephyr te za Fiat. No sin, Tom Tjaarda, snove će ostvariti u Italiji, gdje živi od kraja 1950-ih.

Prvo je radio u studiju Ghia, gdje je napravio lijepi spider za Innocenti, a potom je većim dijelom 1960-ih bio jedna od zvijezda dizajnerske tvrtke Pininfarina. Proslavio ga je Fiat 124 Sport Spider (inačica ideja s ranijeg koncepta Chevrolet Corvette Rondine) te Ferrari 330 GT 2+2 i Ferrari 365 California Spider.

Vraća se u tvrtku Ghia, koju preuzima Alejandro de Tomaso te za njegovu tvrtku radi legendarni model Pantera, kao i modele Deauville i Longchamp. Kad tvrtku kupuje Ford, odabiru njegov dizajn za osnovu novog modela Ford Fiesta.

Iz kasnijeg rada valja istaći još modele Lancia Y10 te Rayton-Fissore Magnum. Umro je 2. lipnja 2017.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin