IN MEMORIAM

Tony Pond, britanska relijaška legenda, umro 7. veljače 2002.

Tony Pond, rođen 23. studenoga 1945., poznato je ime u svijetu relija, premda izvan britanskog i ponekad južnoafričkog prvenstva nije imao mnogo uspjeha…

Tony Pond bio je tvornički vozač British Leylanda, odnosno kasnije Austin Rover, pa ga vežemo za razvoj dva atraktivna, iako ultimativno neuspješna reli automobila, Triumph TR7 i MG Metro 6R4. U svjetskom prvenstvu nikada nije uspio doći do pobjede, no naći ćete njegovo ime na podijima, kao i vrlo često među osvajačima brzinskih ispita. To ga je i učinilo legendom, a i u kasnijoj karijeri je pokazivao neustrašivost.

Kao testni i razvojni vozač tvrtke Austin Rover u nekoliko je navrata automobilima Rover obarao brzinski rekord pogibeljne staze na otoku Manu za serijske automobile, a 1990. je za upravljačem modela Rover 827 Vitesse postao prvi koji je tu stazu prošao prosječnom brzinom većom od 100 mph (160,9 km/h), što ga je na Otoku učinilo još većom legendom.

Smatra se da je upravo pond odigrao ključnu ulogu i u razvoju modela MGF, jednog od najboljih vozačkih automobila 90-ih, kojim se tvrtka MG, nažalost nakratko, vratila na scenu. Nakon neuspješne borbe s rakom umro je istog dana kad i Jack Fairman, dvije Otočke legende otišle su u povijest.

Tony Pond, britanska trkaća legenda, umro je 7. veljače 2002.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo