VATROGASAC IDE U MIROVINU

Torpedo kamion ide tamo gdje pripada, u Muzej grada Rijeke

-

Torpedo kamion novo je ‘pojačanje’ za Muzej grada Rijeke. Kamion proizveden davne 1970. godine u tvornici Torpedo u Rijeku je stigao iz Virovitice gdje je služio kao vatrogasna cisterna…

Lijepe vijesti stižu s kvarnerskog područja. Kako prenosi portal mojarijeka.hr, kamion Torpedo crvene boje kojem je na bočnim stranama karoserije vidljiv logotip Torpeda, u Rijeku je stigao zahvaljujući suradnji Muzeja grada Rijeke i Oldtimer kluba Rijeka. Zašto baš Muzej grada Rijeka? Pa najbolje će cijelu situaciju opisati izjava predsjednika Oldtimer kluba Marina Radana, koji je otkrio kako je jedan od njihovih članova primijetio kamion na jednom internetskom oglasniku. „Privuklo ga je to što je kamion imao oznake naše riječke tvornice Torpedo i o tome smo obavijestili Muzej grada Rijeke kao i Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu“.

Osim znaka riječke tvornice na karoseriji i motoru, vozilo na karoseriji nosi i oznaku SR. Ona upućuje na rumunjsku tvornicu Steagul Rosu, u prijevodu Crvena zastava, što bi značilo kako je proizveden kooperacijom Torpeda i SR-a. U drugoj polovici 1960-ih takva je suradnja bila dio ustaljene poslovne prakse, pa su kamioni SR-a stizali na svjetska tržišta s ugrađenim motorima Torpeda, MAN-a, Mercedesa, Perkinsa i drugih zapadnih proizvođača.

Konkretan model iz 1970. godine bio je rađen za azijsko tržište tako da takvih primjeraka u Hrvatskoj gotovo pa i nema.

„Prema našim saznanjima, vozilo koje trenutno nije u voznom stanju, ali je dobro očuvano, koristilo se za potrebe DVD-a Lozan pored Virovitice. Sada će trenutno biti smješteno u prostoru Autotroleja na Školjiću, a u planu je njegova restauracija kao i dovođenje u vozno stanje“, rekao je ravnatelj Ervin Dubrović i dodao kako se nada da će Rijeka u budućnosti dobiti i prostor za Tehnički muzej. „Osim ovog kamiona, u fundusu Muzeja imamo i jedno oklopno vozilo iz Domovinskog rata, jednu lokomotivu kao i traktor koji je proizveden u tvornici Torpedo i nadamo se da ćemo sve to nekad u budućnosti imati priliku izložiti na jednom mjestu kao podsjetnik da je Rijeka u ne tako davnoj prošlosti bila najveće industrijsko središte u Hrvatskoj“, zaključio je ravnatelj Muzeja.

(Foto: Muzej grada Rijeke)
Izvor: mojarijeka.hr

Autor