JAPANSKI STRUJNI UDAR

Toyota bZ4X, novi električni adut na tržištu

Toyota bZ4X je električni kompaktni crossover dostupan u verziji s prednjim pogonom i 4×4, snage od 150 do 160 kW, doseg do 516 km

• Potpuno novo i potpuno električno SUV vozilo srednje veličine, prvi model iz Toyotinog novog asortimana bZ – (Beyond Zero – Dalje od nulte emisije), asortimana baterijskih električnih vozila
• Prvi model utemeljen na filozofiji eTNGA koji sadrži baterijsku jedinicu ugrađenu u vozilo, što pruža dodatnu krutost i smanjuje gravitacijsko središte i tako osigurava izvrsnu dinamičnost pri vožnji
• eTNGA modularna je struktura koja se lako može prilagoditi za različite vrste i veličine vozila
• Dostupna je na verzijama s pogonom na prednje i na sva četiri kotača
• bZ4X donosi vodeće u klasi „off-road” sposobnosti na tržište baterijskih električnih vozila (BEV) uz opcijski sustav pogona na sva četiri kotača
• Doseg vožnje iznosi do 516 km za FWD modele i 470 km za AWD modele

Toyota bZ4X prvo je i potpuno novo Toyotino baterijsko električno vozilo (BEV). Donosi revoluciju i tržištu predstavlja novu filozofiju marke bZ (eng. „Beyond Zero”) ili „Dalje od nulte emisije”, a na BEV tržište prvi put ikad plasira modele s iskonskim „off-road” sposobnostima SUV vozila. To je tek početak koji će ubrzati kretanje Toyotine multifunkcijske tehnologije ka cilju postizanja ugljične neutralnosti.

Kvaliteta i performanse vozila bZ4X temelje se na Toyotinom iskustvu u proizvodnji tehnologije za elektrifikaciju vozila – nasljeđu dužem od četvrtine stoljeća. Tvrtka je na razvoju modela bZ4X surađivala s tvrtkom Subaru, svojim partnerom, te iskoristila već dobro poznatu stručnost tog proizvođača u područjima kao što je izrada pogona na sva četiri kotača.

bZ4X nije adaptacija nekog postojećeg modela. Radi se o potpuno originalnom vozilu, prvom iz serije različitih modela vozila bZ koji će se proizvoditi na novoj Toyotinoj platformi, posebno namijenjenoj za BEV vozila. eTNGA ima ugrađenu baterijsku jedinicu u šasiju, u potpunosti ispod poda vozila. Rezultat su snažan i iznimno kruti okvir te nisko gravitacijsko središte, odlučujući čimbenici za stabilnost i hvalevrijednu dinamičnost pri vožnji koje model bZ4X pruža. Isto tako, modularni dizajn omogućuje jednostavnu prilagodbu za primjenu kod različitih vrsta vozila.

bZ4X dostupan je u verziji s pogonom na prednje i na sva četiri kotača. FWD ima sprijeda montiran eAxle od 150 kW, snage 204 KS i s maksimalnim okretnim momentom od 265 Nm. AWD ima eAxle od 80 kW i sprijeda i straga, koji zajedno donose snagu od 218 KS i okretni moment od 366 Nm. Vodeće u klasi „off-road” performanse omogućuje sustav AWD, koji u kombinaciji sa sustavom X-MODE jamči sigurne i stabilne performanse po blatu i snijegu.

Kapacitet litij-ionske baterije iznosi 71,4 kWh, a baterija ima 96 ćelija s vodenim hlađenjem, dok sustav neprekidno nadzire svaku ćeliju i detektira sve znakove neuobičajenog rada ili smanjenih funkcija.

Koliko je Toyota uvjerena u sigurnost baterije jasno je kroz činjenicu da jamči da će baterija zadržati 70% kapaciteta i do 10 godina, što je dodatno potvrđeno jamstvom proizvođača na električno vozilo u trajanju od 8 godina ili do 160.000 km, te dodatno, produljeno jamstvo za bateriju u trajanju do 10 godina ili 1 milijun prijeđenih kilometara koje se aktivira nakon redovne godišnje provjere električnog vozila.

bZ4X ima službeni doseg vožnje (prema standardu WLTP) do 516 km (FWD) ili do 470 (AWD). Brzo punjenje do 80% kapaciteta baterije postiže se nakon otprilike 30 minuta u uvjetima normalne temperature. U trenutku plasiranja na tržište vozilo ima ugrađen punjač od 6,6 kW. Automobili proizvedeni pred kraj 2022. godine imat će ugrađen punjač od 11 kW za još brže punjenje.
Cijene i posebna ponuda

Početna cijena za bZ4X uz paket opreme ELEGANT koji sadrži bogat paket aktivne sigurnosti kao i automatski dvozonski klima uređaj za FWD iznosi 412.100 kn, a za AWD iznosi 434.600 kn.

• Bez štetnih emisija
• Do 10 godina jamstva TOYOTA RELAX
• Do 10 godina jamstva na pogonsku bateriju
• Do 10 godina jamstva na gume
• Sigurnosni paket T-MATE
• Povezane usluge MyT
• Toyota osiguranje

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo