DIJAMANTNA FORMA...

Toyota C-HR (2023.), premijera druge generacije i novi hrabri dizajnerski nastup

Foto: Toyota

Lansiranje prve generacije modela Toyota C-HR bilo je prekretnica i za Japance i za europski C-SUV segment. Bio je to pun pogodak…

… a danas smo upoznali nastavak priče koja je krenula 2016. Toyota C-HR upravo je otkrila lice i liniju koja je opet priča za sebe. Model je to koji od prvog dana donosi radikalan dodatak visoko konkurentnom tržištu, stvarajući kontrast s konvencionalnim SUV stilom s dramatičnim dizajnom oštrih rubova bližim izgledu suvremenih sportskih kupea.

Toyota C-HR definitvno je uspio promijeniti percepciju javnosti o Toyoti u Europi, dodajući marki snažnu emocionalnu dimenziju. Kupci su odlično prihvatili ovu priču, a više od polovice navelo je stil automobila kao glavni razlog kupnje.

Foto: Toyota

Potpuno nova, sljedeća generacija Toyote C-HR podiže izvanrednu kvalitetu i status prethodnika na višu razinu s avangardnim dizajnom, naprednim tehnologijama i nizom elektrificiranih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova s povećanom snagom, boljom voznošću i proširene mogućnosti potpuno električne vožnje. Također pojačava predanost Europi: novi model je zamišljen u Europi s europskim kupcima čvrsto na umu, a proizvodi se isključivo u Europi, uključujući sklapanje njegovih visokonaponskih baterijskih jedinica.

Upečatljiv dizajn nove Toyote C-HR vjeran je stilu koji je pokazao  konceptni model prologue predstavljen krajem 2022.

Prednji tretman predstavlja novo lice Toyota SUV vozila, viđeno i na potpuno električnom Toyota bZ4X i novom modelu Toyota Prius. Vjeran stilskim detaljima viđenim na Toyoti C-HR prologue, izgled je oštar i prodoran, s osjećajem da je automobil spreman za juriš naprijed. Tema isprepletenih oblika istaknuta je u dijamantnim karakternim linijama duž bočne strane vozila, naglašavajući ujednačene ručke na vratima – prikazane na Toyoti po prvi put – i dodajući naglasak prisutnosti automobila na cesti.

Foto: Toyota

Unutrašnjost donosi napredni, profinjeniji nastup. Toyota C-HR ima novi, 12,3-inčni potpuno digitalni kombimetar (ovisno o stupnju opreme). Grafika je oštra, a informacije jasno raspoređene po zonama i lako čitljive. Zaslon se može prilagoditi tako da daje prioritet različitim sadržajima u skladu s preferencijama vozača ili vrstom putovanja, na primjer čineći aktivnu ADAS funkciju istaknutom prilikom uključivanja na autocestu. Postoje tri unaprijed postavljena rasporeda koji se mogu personalizirati pomoću prekidača na upravljaču. Kvaliteta i jednostavnost korištenja poboljšani su dosljednom upotrebom boja, fontova za kombimetar i multimedijski zaslon.

Toyota C-HR bit će dostupna sa sustavom digitalnih ključeva, pri čemu korisnik samo mora imati telefon pri sebi kako bi pristupio i pokrenuo vozilo.

Tu je i sustav ambijentalnog osvjetljenja, C-HR nudi širok raspon boja – njih čak 64. Ova opcija nudi unutarnje izravno i neizravno osvjetljenje koje odražava okruženje u kabini – hladno ili toplo – ili doba dana. Osmišljen je program od 24 promjenjive nijanse, usklađen s prolaskom svakog sata kako bi se napredovalo od svijetlih jutarnjih tonova do opuštajućih večernjih. Shema osvjetljenja također će pomoći u povećanju sigurnosti: zvučna i vizualna upozorenja sustava pomoći pri sigurnom izlasku bit će pojačana unutarnjim osvjetljenjem koje se mijenja u crveno, kako bi upozorilo na otvaranje vrata kada postoji opasnost od sudara s prometom ili biciklistima koji se približavaju straga. Toyota C-HR je prvi Toyota model koji ima koristi od ovih proširenja funkcionalnosti ambijentalne rasvjete.

Foto: Toyota

Potpuno nova Toyota C-HR bit će dostupna s multimedijskim paketom Toyota Smart Connect, uključujući (ovisno o razini modela) zaslon osjetljiv na dodir od osam ili 12,3 inča, glasovni agent u vozilu i bežičnu vezu s pametnim telefonom putem Apple CarPlay ili Android Auto. Sustav će pružiti informacije o dometu EV i lokalnim lokacijama za punjenje u svojoj POI funkciji. Vlasnici će također moći koristiti aplikaciju za pametni telefon MyT za daljinsko upravljanje funkcijama vozila, uključujući upravljanje klimatizacijskim sustavom za grijanje ili hlađenje automobila prije putovanja. Visoka razina inovacije u potpuno novoj Toyoti C-HR uključuje jedinstvenu funkciju automatskog parkiranja u klasi. Također će biti dostupna aplikacija koja će omogućiti potpuno daljinsko parkiranje, s vozačem izvan vozila, što će omogućiti još preciznije manevriranje u ograničenim prostorima.

Foto: Toyota

Potpuno nova Toyota C-HR bit će predstavljena s izborom od četiri elektrificirana pogonska sklopa, linijom koja demonstrira Toyotin dobro dokazani višetehnološki put prema ugljičnoj neutralnosti. Toyota vjeruje da je potrebno ponuditi različite opcije kako bi kupcima omogućili pristup pristupačnim i praktičnim vozilima koja će već sada ubrzati tempo smanjenja CO2 i pomoći u osiguravanju uspješnog prijelaza na mobilnost s nultom emisijom.

Ponuda se sastoji od 1,8 i 2,0-litrenih hibridnih električnih (HEV) verzija i 2,0-litrenog plug-in hibridnog električnog (PHEV) modela. 2,0-litrena HEV varijanta dodatno će biti dostupna s opcijom inteligentnog pogona na sve kotače (AWD-i).

Nova Toyota C-HR bit će predstavljena s dva posebna modela Premiere Edition, s najvišom razinom opreme i stila.

GR SPORT Premiere Edition će dodati GR stilske detalje, uključujući G-mrežasti uzorak za rešetku, novi dizajn 20-inčnih aluminijskih kotača, GR oznake, “Liquid Black” ukrase na središnjoj konzoli i sportska prednja sjedala s GR logom utisnute na naslonima za glavu. Njegova prepoznatljiva boja je Precious Silver u novoj dvobojnoj izvedbi koja proširuje kontrastnu crnu završnicu od krova preko stražnjeg dijela automobila; bit će dostupne i druge opcije boja. Specifikacija opreme uključuje head-up zaslon i JBL premium audio sustav.

High Premiere Edition ima prepoznatljivu dvotonsku sumpornu vanjštinu – bit će dostupne i druge boje. Kabina ima sjedala od perforirane kože s kontrastnim sumpornim šavovima, head-up zaslon i panoramski krov.

Sa dizajnom nalik konceptnom automobilu, besprijekornim digitalnim korisničkim iskustvom, potpuno elektrificiranim pogonskim sklopom i okretnom dinamikom vožnje, nova Toyota C-HR ima kvalitete da zadrži svoju poziciju legendarnog modela, privlačeći nove kupce i jačajući marku Toyota u Europi.

Očekujemo je tijekom jeseni…

 

Autor

Preporučeni sadržaj