ZA NAS SAMO UZ 2.0 motore i od 266.700 kuna

Toyota Corolla Cross pojačava SUV ponudu marke, oduševljava hibridnim sklopom

-

Corolla Cross pridružuje se Toyotinoj SUV obitelji – najvećem asortimanu SUV modela u Europi

U zagrebačkom Remetincu, u restoranu Botanist, upoznali smo najnoviji model iz Toyota postave. Corolla Cross odaje dojam snažnog, robusnog SUV vozila, a izrađena je posebno za potrebe europskih kupaca.

Sprijeda su njen čvrst karakter i status obiteljskog Toyota SUV modela jasno vidljivi na istaknutoj, dvostrukoj, trapezoidnoj prednjoj rešetki i donjem odbojniku. Tanka, dvostruka LED prednja svjetla u osnovnoj su opremi za sve verzije modela, a više razine opreme dodatno su opremljene sekvencijalnim pokazivačima smjera i LED trakama. Straga, stražnja su svjetla trodimenzionalne kvalitete, a protežu se oko stražnjih blatobrana i stražnjih vrata.

Robusni SUV izgled dodatno je naglašen proširenim blatobranima koji su kontrastni zašiljenoj karoseriji, dok sam profil kabine jasno pokazuje da se u unutrašnjosti automobila krije prostran putnički prostor. Krovne šipke i zatamnjeno stražnje staklo u standardnoj su opremi za više razine opreme.

Po dimenzijama, Corolla Cross je u samoj sredini iznimno konkurentnog C-SUV segmenta u Europi, a što se tiče asortimana modela Toyota negdje je između modela C-HR i RAV4 po pitanju veličine. Vozilo je 4460 mm dugačko, 1825 mm široko, 1620 mm visoko i ima međuosovinski razmak od 2640 mm.

Kotači su 17-inčni, od lake legure sa srebrnom završnom obradom i grafičkim elementima nalik na alat na naplatku, pa se značajno ističu dizajnom. Kotači od 18 inča imaju kontrastnu i jarku, strojno obrađenu završnu obradu u tamno sivoj boji, a dizajn je takav da kao da su naplatak i krakovi kotača isprepleteni.

Dizajn unutrašnjosti u potpunosti je usmjeren na praktičnost

Unutrašnjost je dizajnirana tako da bude praktična za svakodnevnu upotrebu. Radi se o svijetlom i otvorenom prostoru u kojem svi putnici imaju dobru vidljivost, s velikim bočnim staklima i visokom točkom oka vozača. Osjećaj otvorenog prostora dodatno se može naglasiti panoramskim krovom sa sjenilom za sunce s električnim upravljanjem, koji je u ponudi kao dodatna oprema za sve razine opreme.

Dimenzije prtljažnog prostora su poprilično velike, a pristup prtljažniku je jednostavan zahvaljujući širokom otvoru, utovarna visina iznosi 720 mm (jedna je od najnižih među glavnim konkurentima), a u dodatnoj opremi vrata prtljažnika mogu biti sa senzorom za otvaranje. Zapremnina prtljažnika iznosi 433 litre, što se povećava do maksimalno 1337 litara kad su stražnja sjedala sklopljena.

Ima dovoljno prostora za glavu posvuda i otvori vrata su veliki, pa je pristup vozilu udobniji i jednostavniji, primjerice, ako trebate podići dječju sjedalicu i izvaditi je ili staviti u automobil. Ovakav način razmišljanja, prilagođen obitelji, upotrijebljen je i kod stražnjih vrata, koja imaju malo zaobljeni profil kako biste imali više prostora za koljena ako, primjerice, morate nešto dodati ili se pobrinuti za svoje mališane na stražnjem sjedalu. Odrasli putnici straga će cijeniti mogućnost podešavanja nagiba naslona sjedala.

U cijelom putničkom prostoru ima više pretinaca za odlaganje, zajedno s USB-A priključkom i bežičnim punjačem na prednjoj konzoli i dva USB-C priključka za putnike straga.

PETA GENERACIJA TOYOTINOG HIBRIDNOG ELEKTRIČNOG POGONSKOG SKLOPA

Corolla Cross prvi je model na svijetu s petom generacijom Toyotinog hibridnog električnog sustava sa samostalnim punjenjem. Program neprekidnog poboljšanja u proteklih 25 godina od kad je tehnologija izrađena i premijerno predstavljena tržištu doveo je do razvoja sustava koji je snažniji i bolji za vožnju, a troši manje goriva i ima niže emisije štetnih plinova.

Performanse

Novi model dostupan je kod nas s 2,0-litrenim pogonskim sklopovima s pogonom na prednje kotače, plus opcionalni sustav pogona na sva četiri kotača (AWD-i), dostupan za model s 2,0-litrenim motorom. Maksimalna snaga sustava je do 197  KS/145 kW, s bržim razvijanjem brzine od 0 do 100 km/h (do 7,6 sekundi za model s pogonom na prednje kotače i 7,5 sekundi za model s pogonom na sva četiri kotača), dok razine emisija CO2 variraju od 119 i 127 g/km uz sustav pogona AWD-i.

Dizajn hibridnog sustava

Promjene uvedene za petu generaciju hibridnog električnog sustava uključuju komponente koje teže manje i kompaktnije su, što su kvalitete koje poboljšavaju učinkovitost u kombinaciji s povećanom izlaznom snagom, a opet omogućuju zadržavanje pouzdanosti koja je postala zaštitni znak Toyotine tehnologije.

Sustav upotrebljava novu upravljačku jedinicu pogonskog sklopa (PCU) koja smanjuje razinu električnih gubitaka u sustavu (-14% 1,8-litreni motor, -6% 2,0-litreni motor), što pomaže pri održavanju niske razine goriva. Jedinica također radi tiše, a model AWD-i PCU ima straga, što dodatno povećava prostor i smanjuje težinu.

PCU je postavljen direktno iznad nove međuosovine, koja je 15% lakša od prethodne zahvaljujući upotrebi novih materijala i zahvaljujući tome što su sad dostupni novi, kompaktni pogonski motori visoke izlazne snage. Upotrebom ulja manje viskoznosti smanjuje se unutarnje trenje i dodatno poboljšava sveukupna učinkovitost.

Hibridna baterija

Nova litij-ionska hibridna baterija manja je i lakša, ali ima veću izlaznu snagu, što su kvalitete koje doprinose dinamičkim performansama automobila i smanjuju potrošnju goriva. U usporedbi s baterijom upotrijebljenom u prethodnom sustavu, težina je smanjena za 14%, a izlazna snaga povećana za 14%. Toyota je optimizirala rashladni sustav baterije kako bi osigurala tiši rad i dulji vijek trajanja baterije.

Bolja vozna svojstva

Napredak ostvaren na petoj generaciji hibridnog sustava uključuje i poboljšanje razine upravljivosti. Vozač posebice osjeća bolji odaziv vozila pri upotrebi gasa, uz konzistentnije, predvidljive i kontrolirane performanse. Bolje ubrzanje omogućuje da se vozač pri vožnji osjeća opuštenije-

To je postignuto boljim baždarenjem gasa, koji je sad bolje prilagođen poznatim europskim uvjetima vožnje, primjerice česta pokretanja i zaustavljanja u prometu i česte promjene ograničenja brzine u prometu. Ubrzanje se također prilagođava pri vožnji uzbrdo i nizbrdo, pri čemu se broj okretaja motora usklađuje sa zadanim radnjama vozača kako bi se osigurao prirodniji osjećaj i omogućila jednostavnija vožnja. Također, sustav tiše radi pri manjem broju okretaja nego pri brzinama za vožnju po autocesti.

Snažniji inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača – AWD-i

Inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača, dostupan na modelu Corolla Cross s 2,0-litrenim motorom, evolucija je tehnologije već rabljene na modelima Toyota Prisu i Yaris Cross, sa šest put jačim stražnjim elektromotorom (41 DIN ks) i maksimalnim izlaznim momentom (84 Nm).

Sustav omogućuje optimalnu raspodjelu momenta između prednjih i stražnjih osovina pri vožnji, ovisno o uvjetima, što omogućuje sigurno pokretanje na skliskim površinama i bolje držanje ceste na površinama s niskom razinom prianjanja, kao i stabilniju vožnju u zavojima, prilikom promjene voznog traka ili ubrzavanja. U normalnim uvjetima vožnje, snaga se usmjerava samo na prednje kotače kako bi se maksimalno smanjila potrošnja goriva.

Ovjes, kočenje i upravljanje

Električni servo upravljač baždaren je tako da je glavni fokus na njegovoj početnoj reakciji na radnju vozača, pa je osjećaj lagan i ugodan prilikom upravljanja. Pored stupnja sile zakretanja regulira se i pomoćni i kontrolni moment.

Sustavi ovjesa, prednji MacPherson s ukrutama i stražnji s više spona, optimizirani su za veću udobnost pri vožnji i manje udara i vibracije prilikom vožnje po neravnim podlogama.

Novi kočioni sustav dodatno doprinosi ravnoteži krutim osjetom. Disk kočnice nalaze se sprijeda i straga.

TOYOTA T-MATE SUSTAVI ZA SIGURNOST I POMOĆ PRI VOŽNJI

Sigurnost je najveći prioritet, kako za Toyotu tako i za njene kupce, posebice kod vozača s obiteljima koji su glavna ciljana skupina za novi model Corolla Cross. Ovaj novi model jasno pokazuje koliko je povećana sigurnost vozača i razina podrške i pomoći pri vožnji koje pruža Toyota T-Mate, koji bolje detektira opasnost od nezgoda i sadrži funkcije za aktivnu sigurnost iz zadnje generacije sustava Toyota Safety Sense te automatsku pomoć pri vožnji i parkiranju. Ako dođe do sudara, iznimno kruta konstrukcija i bogat paket značajki za pasivnu sigurnost učinkovito štite sve putnike u vozilu.

Poboljšani sustavi Toyota Safety Sense (TSS)

Najnovije razvojne promjene sustava Toyota Safety Sense donose značajna poboljšanja brojnih značajki sustava za detektiranje nezgode, a dodane su i nove funkcije koje poboljšavaju sigurnost i pružaju dodatnu razinu bezbrižnosti. Uz pogodnost bežičnog ažuriranja, softver se sad može automatski nadograđivati, više ne morate automobilom ići u neki servisni centar.

Corolla Cross jedan je od prvih modela koji imaju prilagođenu prednju kameru i rada koji pokriva puno šire područje ispred automobila, s povećanim dosegom lijevo/desno i gore/dolje. Udaljenost detekcije sprijeda udvostručena je u odnosu na prethodni hardver. Također se ranije detektiraju objekti u blizini automobila, a povećan je i raspon potencijalnih opasnosti koje sustav raspoznaje, uključujući motocikle i razne objekte uz cestu.

Zahvaljujući ovoj poboljšanoj sposobnosti detekcije sustav za zaštitu prije sudara (PCS) učinkovit je i u situacijama s gušćim prometom, a može detektirati i potencijalne frontalne sudare. Sustav za dodatnu zaštitu i predviđanje potencijalnih sudara na raskršću sada može detektirati vozila koja vam dolaze u susret u dvije prometne trake, kao i bicikliste i vozila koja vam dolaze s boka.

Poboljšani sustav servo upravljanja u slučaju nužde pomaže vozaču da zadrži vozilo u svom prometnom traku i izbjegne potencijalne opasnosti, primjerice pješake, bicikliste, parkirane automobile ili, zahvaljujući poboljšanoj detekciji, motocikliste. Također postoji zaštita od nagle, nehotične upotrebe papučice gasa pri sporom kretanju, zahvaljujući novoj funkciji blokade ubrzanja.

Uvedene su izmjene i u potpuno prilagodljiv regulator brzine, koji je unaprijeđen i ima brži odaziv kako bi vozač imao prirodniji osjećaj kad se aktivira. Primjerice, zahvaljujući ranoj detekciji, kad vozila prijeđu u vozni trak automobila, usporavanje se odvija postepenije. Vozač može odabrati veći razmak od vozila ispred ako mu je tako ugodnije, pa će se funkcija redukcije krivulje brzine sustava ACC aktivirati ranije i brzina će se glađe i neprimjetnije prilagoditi pri vožnji u zavojima.

Dodani su novi sustavi za veću sigurnost prilikom pretjecanja: Sustav za pomoć kod pretjecanja, eng. Overtake Prevention Support, sprječava nehotično pretjecanje po pogrešnoj strani vozila, dok sustav preliminarnog usporavanja i posebne regulacije ovisno o pokazivaču smjera, eng. Preliminary Deceleration/Turn Signal Linked Control, pomaže vozaču da se sigurno prestroji.

Lane Tace Assist (LTA) – sustav za zadržavanje u prometnom traku je dodatno unaprijeđen kako bi njegovo korištenje bilo što prirodnije.

Prvo, njegova funkcija Lane Departure Alert (LDA) s kontrolom upravljanja prilagođena je tako da prepoznaje kad vozač pokušava izbjeći prepreku i privremeno će poništiti prevenciju prelaska prometne trake, ako procijeni da je vozač namjerno prešao oznaku.

Drugo, njegova funkcija Lane Centering je poboljšana, tako da će se automobil pri prolasku pored drugih sudionika u prometu automatski postaviti u sigurnu udaljenost u odnosu na vozila koja voze susjednom trakom, što će pružiti dodatni mir kad se ova funkcija koristi na autocesti.

Dok sustavi ACC i LTA rade, sustav za zaustavljanje u slučaju nužde prati ponašanje i radnje vozača. Ako nakon nekog vremena vozač ne reagira, sustav aktivira upozorenje i, ako vozač na to upozorenje ne odgovori, polako usporava automobil do potpunog zaustavljanja i aktivira svjetla upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) te otključava vrata pružajući tako pristup u slučaju hitne intervencije.

Također postoje poboljšanja u sustavu za pomoć pri prometnim znakovima (Road Sign Assist). Sada se može koristiti za jednostavno podešavanje limitatora brzine kako bi odgovarao informacijama s prometnog znaka. Ovo može biti korisno kad vozite u blizini škola ili pješačkih zona.

Po prvi put, Toyota Safety Sense se može ažurirati putem oblaka najnovijim značajkama i poboljšanjima. Jedna od glavnih značajki koje će biti omogućene radom u oblaku je Proactive Driving Assist (PDA). Proaktivna pomoć pri vožnji (PDA)** će uključivati ​​pomoć pri predviđanju prepreka (Obstacle Anticipation Assist OAA), pomoć pri usporavanju (Deceleration Assist DA) i pomoć pri upravljanju (Steering Assist SA). OAA otkriva opasnost od prepreka u ranoj fazi. To je funkcija koja podržava vožnju bez približavanja preprekama kako se ne bi povećao rizik pružanjem podrške pri upravljanju i/ili kočenju.

DA podržava glatko usporavanje kad se otpusti papučica gasa, pod uvjetom potrebe za usporavanjem, kao što je vozilo ispred ili približavanje zavoju.

SA detektira zavoj ispred i prilagođava silu za pomoć pri upravljanju, kako bi se omogućilo pravilno skretanje.

T-Mate funkcije za pomoć pri parkiranju i vožnji

Toyota T-Mate funkcije na modelu Corolla Cross pomažu vozaču i omogućuju jednostavnije i sigurnije parkiranje i vožnju. Modeli s višom razinom opreme opremljeni su poluautonomnim, naprednim sustavom za pomoć pri parkiranju koji upotrebljava 4 panoramskih kamera i 12 ultrazvučnih senzora za uparkiravanje vozila, pri čemu vozač samo mora provjeriti okruženje i djelovati na ručicu mjenjača kad se to od njega zatraži. Sustav može upamtiti redovno korištena parkirna mjesta, primjerice kod kuće ili ispred ureda, a po novome može i odraditi manevre isparkiravanja nosom prema naprijed ili unatrag iz različitih parkirnih mjesta, što je, primjerice, korisno kad želite lakše pristupiti prtljažniku ispred supermarketa.

T-Mate pruža podršku vozaču putem funkcija/sustava kao što su panoramski nadzor, eng. Panoramic View Monitor (PVM), funkcija koja snima neposredno okruženje vozila pod svim kutovima prilikom izvođenja manevara kod malih brzina, sustav za nadzor mrtvog kuta i upozorenje za otkrivanje vozila pod pravim kutom pri vožnji unatrag, koji upozoravaju na nadolazeća vozila i opasnosti prilikom pretjecanja ili kretanja unatrag, i sustav za upozorenje na stražnjem sjedalu, eng. Rear Seat Reminder, sustav koji aktivira upozorenje ako nešto ostavite na stražnjem sjedalu, primjerice, dječju sjedalicu ili prtljagu.

Postoji i dodatna razina zaštite prilikom izlaska iz vozila uz sustav s elektroničkim zaporom, Safe Exit Assist. Ovaj sustav upotrebljava funkciju nadzora mrtvog kuta u bočnim retrovizorima i provjerava približava li vam se nešto (uključujući bicikliste) straga, pa aktivira svjetla upozorenja ako nešto otkrije. Ako pokušate otvoriti vrata, dodatna svjetla upozorenja trepere na višefunkcijskom zaslonu za prikaz informacija i aktivira se zvučni upozoritelj.

Pasivna sigurnost

Ako dođe do sudara, dostupne su brojne funkcije za zaštitu, primjerice, iznimno kruta konstrukcija karoserije (glavna pogodnost platforme TNGA-C), koja učinkovito apsorbira i kanalizira sile koje se oslobađaju prilikom udara. Pomno je razrađena i upotreba snažnih, a opet laganih i iznimno otpornih materijala posvuda na karoseriji, s dodatnim pojačanjima na ključnim područjima, ojačanim višestrukim varovima.

Putnički prostor u osnovnoj opremi ima osam SRS zračnih jastuka, uključujući prednji središnji zračni jastuk koji se otvara bočno uz sjedalo suvozača i pomaže da se putnici međusobno ne udare i dođu u kontakt tijekom sudara.

 

DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BOLJE KORISNIČKO ISKUSTVO

Zahvaljujući Toyotinoj platformi TNGA-C Corolla Cross ima novu elektroničku platformu. Radi se o istoj platformi koja će se upotrijebiti i u novom, redizajniranim modelima Corolla hatchback, sedan i Touring Sports. Ključna je za snažni paket digitalnih sustava u vozilu, pruža podršku petoj generaciji hibridnog sustava automobila, omogućuje najnovije značajke sustava Toyota Safety Sense, novi digitalni zaslon s kombiniranim mjeračima, sustav Toyota Smart Connect za multimedijalne i zabavne sadržaje i modul za podatkovne komunikacije (DCM).

Novi digitalni kokpit

Corolla Cross prvi je Toyotin model s novim 12,3-inčnim digitalnim zaslonom s kombiniranim mjeračima na ploči s instrumentima, koji je u osnovnoj opremi za sve razine opreme.

Zahvaljujući ergonomskom dizajnu, pruža maksimalnu količinu prostora i visoku razinu vidljivosti, a prikazuje lako čitljive informacije i omogućuje intuitivno upravljanje funkcijama. Fleksibilnost se podrazumijeva, pa vozač može sam prilagođavati sadržaj, uključujući brojne mjerače i informacije koje se prikazuju na svakom dijelu središnjeg višefunkcijskog zaslona za prikaz informacija. Kombinirani mjerači također se mogu personalizirati primjenom različitih tema: Casual, Smart, Tough Sporty. Izgled se mijenja jednostavno, upotrebom prekidača na kolu upravljača.

Toyota Motor Europe bila je iznimno uključena u razvoj te digitalne ploče s instrumentima, kako bi se osiguralo da zadovoljava različite ukuse i potrebe kupaca širom Europe.

Toyota Smart Connect multimedijalni sustav

Mogućnost povezivanja postala je najvažnija potreba kupaca, a žele i da bude jednostavna i neprimjetna. Uvijek povezani je iskustvo koje kupci žele osjetiti u svom automobilu. Novi sustav Toyota Smart Connect to rješava s bržim, reaktivnijim multimedijalnim sustavom koji je iznimno napredan i omogućuje bežična ažuriranja, više funkcija i pristup novim uslugama.

U osnovnoj je opremi na svim modelima Corolla Cross, a dolazi u kombinaciji s 10,5-inčnim dodirnih zaslonom visoke rezolucije. Paket uključuje navigaciju u oblaku s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu, ugrađenu funkciju glasovnog asistenta i mogućnost integracije pametnog telefona (bežično) putem značajki Apple CarPlay i (žičano) Android Auto. U prodajnu cijenu modela Corolla Cross uključena je četverogodišnja pretplata na usluge.

Opcionalno je dostupan sustav Toyota Smart Connect+, koji upotrebljava još brži procesor, ima ugrađen navigacijski sustav i sadrži više korisnih funkcija, uključujući prikaz položaja fiksnih kamera za mjerenje ograničenja brzine i prikaz upozorenja za nagle promjene u vremenskoj prognozi.

Aplikacija MyT

Aplikacija MyT omogućuje pristup korisnim informacijama kao što su podaci o vožnji, hibridnoj vožnji i statusu automobila, plus funkcija „pronađi moj automobil” i mogućnost uključivanja svjetala upozorenja na daljinu. Uz paket opreme Smart Connect Pack dolaze dodatne funkcije za upravljanje na daljinu, uključujući zaključavanje/otključavanje vrata i spuštanje/podizanje stakala, kao i daljinsko rukovanje klima-uređajem za odmrzavanje stakla, zagrijavanje ili hlađenje putničkog prostora prije putovanja te uključivanje grijača kola upravljača i sjedala.

Foto: Toyota Croatia

Autor