OD 1. SIJEČNJA

Toyota Gazoo Racing tim najavio novi pohod na Reli Dakar 2022.

Jedna od najzahtjevnijih utrka u svijetu počinje 1. siječnja kao prvi krug novog svjetskog reli natjecanja FIA (W2RC). Dakar 2022. održava se u Saudijskoj Arabiji i traje do 14. siječnja 2022.

Toyota Gazoo Racing na reliju Dakar 2022. nastupa s timom od četiri posade. Momčad će ponovno predvoditi pobjednici reli natjecanja Dakar iz 2019. godine, Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel, a kao suborci pridružit će im se Giniel de Villiers i Dennis Murphy. Henk Lategan nastupio je u reliju 2021. kao novak, ali ovaj trostruki južnoafrički pobjednik u Cross-Country klasi i njegov suvozač Brett Cummings svakako će se htjeti iskazati i popraviti svoje performanse, nakon što su izletjeli sa staze u 5. fazi nakon prodorne prve dionice. I na kraju tu su Shameer Variawa i njegov novi suvozač Danie Stassen, također dio tima za Toyota Gazoo Racing na reli natjecanju Dakar 2022.

Nasser Al-Attiyah i njegov suvozač Mathieu Baumel još su pod dojmom pobjede na međunarodnom reli natjecanju Hail International Rally, što im je također osiguralo kvalifikaciju za FIA svjetski kup i Cross-Country reli natjecanja 2021. godine, a ujedno su automatski postali očigledni favoriti za pobjedu na nadolazećem reliju Dakar koje se održava u Saudijskoj Arabiji od 1. siječnja 2022. do 14. siječnja 2022.

Nasser i Mathieu su naslov svjetskih prvaka zapečatili nakon pobjede na četiri od šest ovogodišnjih natjecanja, uključujući reli natjecanja u Andaluziji i Maroku, Abu Dhabi Desert Challenge i međunarodno reli natjecanje Hail International Rally. Par je odabrao preskočiti dva kruga natjecanja zbog ranije dogovornih obaveza, pa su zapravo pobijedili u svakom krugu natjecanja u kojem su sudjelovali.

Svjetski kup osvojili su sa starijim modelom Toyota Hilux, a tim će sada na stazu reli natjecanja Dakar izaći s potpuno novim modelom Toyota GR DKR Hilux T1+, što će ujedno biti i glavno međunarodno predstavljanje novog modela. Taj novi model automobila ima V6 benzinski motor s dva turbopunjača iz novog modela Toyota Land Cruiser, u kombinaciji s većim kotačima, jednostrukim sustavom amortizera s većim hodom te redizajniranim izgledom koji ga sada čini robusnijim.

Novi automobil temeljito je ispitan, sa zadnjim testovima odrađenima u pustinji Kalahari, gdje je potvrđeno da je spreman za reli natjecanje Dakar 2022. U automobilu je upotrijebljen novi sustav amortizera, a temeljita ispitivanja na privatnoj lokaciji pokazala su značajan napredak u pogledu razvoja novog modela. Nasser i Giniel de Villiers temeljito su testirali automobil u zadnjim tjednima prije utrke i uvjereni su da aktualne postavke jamče savršeno ujednačen i skladan omjer između razine upravljivosti i brzine.

Reli Dakar 2022. nije samo jedna od najzahtjevnijih utrka u svijetu već i prvi krug natjecanja novog svjetskog reli prvenstva FIA (W2RC). Nasser i Mathieu predvodit će kampanju za novi GR DKR Hilux T1+ tijekom prvenstva sljedeće godine, pa Dakar igra ključnu ulogu u zadanom cilju Toyota Gazoo Racing – osvajanju naslova za najboljeg proizvođača, vozača i suvozača kupa W2RC.

Reli natjecanje Dakar 2022. započinje 1. siječnja utrkom između gradova Jeddah i Ha’il. Dionica je dugačka 815 km, a nakon nje slijedi kratka, vremenski ograničena dionica od 19 km koja će se upotrijebiti za određivanje startnog redoslijeda za 1. fazu natjecanja.

Ruta se potom kreće u smjeru kazaljke na satu, kroz gradove kao što su Al Artawiyah i Al Qaisumah, sa završnicom u glavnom gradu Saudijske Arabija, Riyadhu. Tamo će se kamp zadržati nekoliko dana, do dana odmora 8. siječnja. Utrka će se iz Riyadha nastaviti prema gradovima Al Dawadimi, Wadi Ad Dawasir i Bisha, a završit će u gradu Jeddah 14. siječnja.

Foto: Toyota

Autor