MODEL KOJI IZA SEBE IMA 70 GODINA TRADICIJE

Toyota Land Cruiser (2021.), kultni terenac i dalje u prvi plan stavlja terenske sposobnosti

-

Ova izvedba će prije svega razveseliti stanovnike Bliskog Istoka…

Status i kult koji izaziva Toyota Land Cruisera je neosporan, a njegovo nasljeđe sada obuhvaća 70 godina povijesti i više od 10 milijuna prodanih primjeraka u 170 zemalja širom svijeta.

Nova generacija predstavljena je sinoć, putem online prezentacije iz Dubaija. Land Cruiser (Serija 300) prvi je novi Land Cruiser SW (karavan) model od izlaska LC 200 2007. godine i zauzima svoje mjesto kao novi vodeći model SUV-a. Promjene koje donosi su bez presedana.

Novim Land Cruiserom 300 Toyota dodatno pojačava vjerodostojnost kvalitete, trajnosti i pouzdanosti (QDR), zajedno s poboljšanim terenskim performansama i sposobnostima na cesti, kako bi se osiguralo da vozači budu mirni na bilo kojoj ruti kojom se zapute.

Motori, mjenjač i platforma potpuno su novi i konstruirani da omoguće skok naprijed u performansama i na cesti i u najtežim terenskim okruženjima.

Imajući ovaj cilj na umu, Toyota je prvi put upotrijebila novu platformu TNGA (Toyota New Global Architecture), prvu koja je dizajnirana za vozilo s ovakvim tipom karoserije. GA-F platforma čuva izuzetne terenske sposobnosti, istovremeno donoseći nove prednosti u pogledu krutosti karoserije, čvrstoće i dinamičke ravnoteže te pomažući u postizanju poboljšanih performansi na cesti. Pruža osnovu za uvođenje novih tehnologija, smanjenje težine, spušta težište vozila, poboljšava sigurnost i pruža nove mogućnosti u dizajniranju vanjštine i unutrašnjosti.

Sam okvir je redizajniran kako bi se uštedjelo na težini i poboljšala njegova krutost; sveukupno novi Land Cruiser je 200 kg lakši od svog prethodnika. Uvedeni su i novi sustavi ovjesa, dok su performanse do granice testirali vozači s iskustvom iscrpljujućeg Dakar Rallya. Cilj je bio stvoriti SUV koji nije samo vrlo sposoban, već je i vozaču lak za upravljanje, na cesti i izvan njega.

Područja fokusa uključivala su podešavanje izvedbe ovjesa kako bi se postigla optimalna artikulacija kotača, održavanje guma u kontaktu s tlom na neravnom terenu i poboljšanje držanja ceste s prvim elektroničkim sustavom dinamičkog ovjesa Kinetic (E-KDSS). Novi Land Cruiser 300 ujedno je i prva Toyota koja je usvojila Multi-Terrain Monitor, koji daje vozaču u stvarnom vremenu prikaz površine ceste ispod i neposrednog okruženja vozila i položaja kotača. Sustav Multi-Terrain Select automatski ocjenjuje kvalitetu površine za vožnju i usvaja najprikladniji način vožnje.

Napredak u dinamici vožnje i upravljivosti podržavaju novi V6 twin-turbo motori – 3,5-litreni benzinac i 3,3-litreni dizel – dizajnirani za pružanje što uvjerljivijih performansi, te su prema riječima japanski inženjera daleko superiorniji od konvencionalnog V8. Oba su dostupna s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem, jedinicom koja doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 za oko 10% u odnosu na trenutni model generacije.

Napredak u inženjerstvu podudara se s novim dizajnom koji je vjeran nasljeđu i statusu modela, dok istovremeno izražava novi koncept “funkcionalne ljepote”. Snažne, čiste linije Land Cruisera komuniciraju veliku snagu SUV-a, zajedno s većom sofisticiranošću i zrelošću. Takav dojam ostavlja i interijer kabine.

S obzirom da je prioritet mogućnost preciznog postavljanja vozila u vožnji izvan ceste, novi Land Cruiser 300 zadržava dimenzije trenutnog modela SW, uključujući ukupnu duljinu i širinu, međuosovinski razmak te kutove odlaska i približavanja.

Značajan je napredak u sigurnosti, od inherentne robusnosti konstrukcije vozila i njegovih sofisticiranih sustava za sigurnu vožnju u izazovnim uvjetima, do dodatnih i nadograđenih sustava aktivne sigurnosti i pomoći vozaču koje pruža druga generacija Toyota Safety Sense. Povećana je sposobnost sustava pred sudar da pomogne u izbjegavanju nesreće pa je sada na putu automobila mogao otkriti pješake (danju i noću) i bicikliste (danju). Pri skretanju na raskrsnicama, PCS također može prepoznati potencijalne opasnosti od sudara kako s nadolazećim prometom tako i s pješacima koji prelaze cestu. Novi Land Cruiser 300 dobio je također novu parkirnu kočnicu koja prepoznaje prepreke ispred i iza automobila pri polaganom kretanju na parkiralištu i približavanju vozilima i pješacima prilikom kretanja unatrag s parkirnog mjesta.

Toyota će lansirati novi Land Cruiser tijekom ljeta 2021. godine.

Foto: Toyota

Autor