NOVA OPCIJA ZA JAPANSKE ADUTE

Toyota Land Cruiser i Hilux voze na hidratizirano biljno ulje – HVO100 dizel

Najžešći off-road modeli iz Toyota postave bit će kompatibilni s HVO100 dizelom, nefosilnim gorivom proizvedenim od 100% obnovljivih izvora kao što je otpadno jestivo ulje.

I Land Cruiser i Hilux pridružit će se kombi modelu Proace, koji je već kompatibilan s dizelskim motorom HVO100. HVO100 Hidratizirano biljno ulje ) zadovoljava EN 15940 europski standard kvalitete za parafinski dizel. Ima viši cetanski broj (C80) od standardnog dizela i ima niži sadržaj sumpora i aromatskih spojeva.

Proizvodi se od biljnog ulja (palmino, repičino) ili sirovine na bazi otpada (na primjer rabljeno ulje za kuhanje). HVO100 pumpe za gorivo postaju sve uobičajenije na benzinskim postajama u Europi, s oko 1000 već u upotrebi diljem Belgije, Danske, Finske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Norveške i Švedske.

U isto vrijeme dok sve više kupaca prelazi na HVO100, proizvodnja raste – s ambicijom da do 2030. dosegne 15,5 milijuna tona s oko četiri milijuna tona koliko se trenutno proizvodi godišnje. Korištenje HVO100 ne zahtijeva nikakvu posebnu radnju ili promjenu stila vožnje od kupca. Glavna tehnička promjena u odnosu na trenutna vozila je prilagodba sustava ubrizgavanja goriva za povećanje količine goriva.

Ovo je potrebno jer je HVO100 manje gustoće od standardnog dizela. Promjena ne utječe na sposobnost vozila da radi na standardni dizel, tako da se oba goriva mogu koristiti svakodnevno. Kao rezultat korištenja HVO100 i prilagodbe sustava ubrizgavanja, dolazi do skromnog povećanja maksimalne snage motora. Vozila će se izrađivati ​​prema ovoj novoj specifikaciji od prvog kvartala 2023.

 

Autor