ZA VIŠE UŽITKA U VOŽNJI

Toyota planira razviti ručni mjenjač za električne modele

Njemački Auto Bild javlja pomalo nevjerojatnu vijest…

Toyota želi opremiti električne automobile ručnim mjenjačima. Auto Bild donosi informaciju kako se razvija pseudo-prijenos. Električni automobili s ručnim mjenjačem, ima li smisla? Baš i ne, budući da e-automobili imaju toliko veliki okretni moment da im više ne trebaju stupnjevi prijenosa. No, Toyota je prijavila patent za upravo to i ovom se idejom možda obraća svim nostalgičarima, kojima samo ručno mijenjanje brzina daje pravo iskustvo vožnje. Procesi prebacivanja bit će potpuno simulirani. Auto zavarava vozača da mijenja brzine, međutim ipak će se pokušati dojam kakav nam danas pruža vozilo sa spojkom.

“Pseudo-mjenjač” i “pseudo-kvačilo” (zupčanik i spojka), kako se nalazi i u službenoj patentnoj prijavi s brojem US 2022/0041155 A1, namijenjen je nostalgičarima, koji će se tako lakše prebaciti na električnu mobilnost. Bit će zanimljivo vidjeti je li Toyota pronašla pravo rješenje s pseudo mjenjačem.

Užitak ili ne? Nekako smo dojma, da ljudi sve više okreću prema automatskim mjenjačima. Ugoda u vožnji je za dobar dio vozača ipak je najvažniji faktor…

Foto: Toyota

 

 

Autor