POSAO ZA 1600 LJUDI

Toyota Yaris u Češkoj dobila drugo mjesto rođenja u Europi

-

Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) postaje druga tvornica u Europi koja će proizvoditi Yaris – Europski automobil godine 2021. i Hrvatski automobil godine 2021.

Tvornica Toyota Motor Manufacturing Czech (TMMCZ) u svom proizvodnom pogonu u češkom gradu Kolinu započela je proizvodnju Yarisa – vozila koji nosi titulu Europskog automobila 2021. godine te Hrvatskog automobila 2021. godine. Time je TMMCZ postala druga europska tvornica (uz tvornicu u Francuskoj) koja proizvodi Toyota Yaris.

Ovo označava važnu prekretnicu za TMMCZ (bivši TPCA) nakon što je prešao u potpuno vlasništvo Toyota Motor Europe u siječnju 2021. Toyota je u tvornicu u Češkoj uložila više od 180 milijuna eura, transformirajući ju za proizvodnju vozila A i B segmenta koja su konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture TNGA). Kapacitet tvornice sada je proširen, a uvedene su tri smjene za povećanje proizvodnje Yarisa te uvođenje Toyota Aygo X koje je planirano u 2022. godini.

Toyota je uložila više od 180 milijuna eura kako bi tvornica u češkom gradu Kolinu mogla proizvoditi hibridna električna vozila konstruirana na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA)

“U posljednje tri godine izgradili smo nove proizvodne prostore, postavili nove logističke rute, instalirali novu tehnologiju i što je najvažnije, u našoj Toyotinoj tvornici zaposlili smo gotovo 1600 novih zaposlenika. Također bih želio izraziti zahvalnost našim vrijednim dobavljačima i vanjskim partnerima u regiji na njihovoj velikoj suradnji i kontinuiranoj podršci”, rekao je Koreatsu Aoki, predsjednik TMMCZ-a.

Toyotina investicija također omogućuje proizvodnju hibridnih električnih vozila u tvornici u Češkoj. To odražava uspjeh Yarisa hibrida, koji predstavlja 80% Yarisovog prodajnog miksa u Europi. Hibridni električni pogoni za tvornice u Češkoj i Francuskoj proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland (Poljska).

“Ovo predstavlja uzbudljiv korak naprijed za budućnost TMMCZ-a jer počinje proizvoditi naš najprodavaniji automobil u Europi. Toyotin europski cilj prodaje do 2025. godine je 1,5 milijuna vozila, a Yaris će igrati ključnu ulogu u postizanju tog cilja. Uvođenje TNGA i hibridnih pogonskih sklopova u TMMCZ u skladu je s našom strategijom ”, rekao je Marvin Cooke, izvršni potpredsjednik proizvodnje Toyota Motor Europe.

Foto: Toyota

Autor