Najbolji ekolog

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, zna li ovaj model uopće za pojam potrošnje goriva?

Iako je nas očarao već u standardnoj hibridnoj inačici, ovaj RAV4 podiže još više letvicu po pitanju potrošnje…

Uživo iz Los Anglesa. Toyota otvara veoma važno novo poglavlje u povijesti RAV4 modela, svjetskom premijerom novog RAV4 Plug-in Hybrid koji očekuje svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Los Angelesu. Ova prva plug-in hibridna električna verzija RAV4 kruna je više od 20 godina rada kompanije Toyota, na području razvoja tehnologiji i proizvodnje hibridnih pogonskih sklopova. Toyota tako korisnicima predstavlja vozilo koje teži tome da bude snažnije i efikasnije od bilo kojeg drugog vozila u svojoj klasi, posebice u emisiji plinova i potrošnji goriva.

Japanci najavljuju kako je peta generacija vrhunac trenutno raspoloživih tehnologija. To je model koji je još jednom potvrdio status ikone, kao jedno od najpopularnijih SUV vozila u Europi, što potvrđuje 120,000 novih kupaca od lansiranja nove generacije. Model RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja najbolje iz RAV4 serije i predvodnik je aktualne serije hibridnih električnih vozila iz Toyote. Odlikuje ga kombinaciji velike snage i performansi, izuzetna efikasnosti, dinamička izvrsnost GA-K platforme i mogućnosti ugodnog upravljanja na cesti i izvan nje, zahvaljujući standardnom AWD-i inteligentnom sustavu električnog pogona na sva četiri kotača. Iskustvom stečenim prilikom razvijanja dvije generacije Prius Plug-in Hybrid modela, Toyota je ohrabrena da stvori novi impresivan pogonski sklop za RAV4. S izlaznom snagom od 306 KS, ovaj model ima potencijal ubrzanja do 100 km/h iz stajanja za samo 6.2 sekunde, tako pobjeđujući svu konkurenciju s konvencionalnim pogonom. Osim toga, teži poziciji lidera u klasi u zadovoljavanju ekonomičnosti emisija CO2 i potrošnje goriva: podaci o WLTP-standardu kompanije Toyota prije homologacije, ukazuju na emisiju CO2 manju od 30 g/km. Ovu razinu nije postigao  niti jedan aktualni plug-in AWD SUV hibrida D-segmenta.

Toyota je ulagala u napredak i performanse koje električna energija može omogućiti, u cilju postizanja značajnog povećanja izlazne snage. Razvili smo novu litij-ionsku bateriju velikog kapaciteta i dodali podizač napona jedinici za kontrolu snage hibridnog sustava. Navedeni 2.5-litreni Hybrid Dynamic Force benzinski motor jednak je kao i kod ‘običnog’ hibridnog RAV4.Rezultat nije samo efikasno ubrzanje. RAV4 Plug-in Hybrid će također imati mogućnost prelaska većeg broja kilometara u čistom EV načinu rada električnog automobila, uz nula l u potrošnji goriva i emisiji plinova. Očekivani broj prijeđenih kilometara (WLTP standard) prelazi 60, što je više od drugih konkurentnih plug-in SUV hibrida, dakle omogućuje prelazak ‘na struju’ više od 50 kilometara dnevno, koliko iznosi europski prosjek u vožnji do posla i nazad.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid bit će predstavljen u drugoj polovini 2020.