PROMETNA PATROLA

U dva dana šest poginulih na cestama! Razlog: brutalno kršenje prometnih propisa, bez straha od kazni…

Foto: MUP

Sumanuta jurnjava mokrom cestom u naselju, ignoriranje znaka Stop i prolazak kroz raskrižje punom brzinom, korištenje mobitela u vožnji, nevezivanje… Rezultat: crni niz na cestama!

Više nego svi dosadašnji programi sigurnosti cestovnog prometa, bilo kakva edukacija, a pogotovo dodatni tečajevi sigurne vožnje (kad je netko poginuo jer je vozaču manjkalo znanja i/ili iskustva?!), pomogle bi ove tri mjere: povećanje izvjesnosti kažnjavanja, povećanje izvjesnosti kažnjavanja.

Zašto pas liže m… Zato što može! Zašto političari kradu? Zato što mogu! Zašto je 18-godišnji vozač Mercedes-Benza B-klase, tako brutalno, protuzakonito i krajnje neodgovorno prošao kroz znak Stop? Zašto je 31-godišnjak Mercedes-Benzom E-klase, W 212 (2009.- 2016.), vlažnom skliskom cestom kroz naselje sumanuto potegao 186 km/h, nevezan i snimajući se mobitelom (!) te u potpunom gubitku kontrole i dinamičke stabilnosti pokosio rasvjetni stup te napravio kaos na samom nogostupu? Zato što je mogao!

Zanimljivo, zbog činjenice da je sjedio u automobilu, u po današnjim kriterijima, najviše pasivne sigurnosti, da je bio vezan, izvjesno bi preživio nesreću, možda i bez teških posljedica. No, velika je sreća u nesreći što nije naletio na vozilo iz suprotnog smjera, pješake uz cestu. Mogao je napraviti masakr….

Zašto naši vozači čim uđu u Sloveniju dižu nogu s gasa i zašto Slovenci na našim cestama znatno češće krše propise nego u Deželi? Zato što ovdje mogu, a doma ne mogu!

Nesreća u Zadru školski je primjer podijeljene krivnje. Niti jedan se vozač nije se plašio kršiti propise. Dominantni, 80-postotni, krivac je 18-godišnji vozač Mercedes-Benza, ali 21-godišnji vozač Fiat Punta istodobno je teško prekršio članak 51. stavak 1, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer je neprilagođenom, nesmanjenom, usto izvjesno i prevelikom brzinom ušao u raskrižje. Vjerojatno je prekršio i temeljno brzinsko ograničenje u naselju (članak 54.)

Nesreće u kojoj su poginuli, kod Rijeke 59-godišnjak i kod Ivana Zeline petogodišnje dijete, te nesreća u kojoj je u tunelu Mala Kapela, kojim se zbog redovitog održavanja prometovalo kroz jednu cijev, dvosmjerno, pa je vozilo izgubilo kontrolu, udarilo u rubnjak i katapultiralo se u suprotni trak i frontalni sudar (jedna poginula i jedna teško ozlijeđena osoba) uz neprilagođenu brzinu vožnje, ukazuju na korištenje mobitela u vožnji. To postaje veći problem od alkohola!

Postavljanje radarskih kamera na svim opasnim raskrižjima i dionicama u naselju treba postati nacionalni prioritet. Time bismo učinkovito stavili pod nadzor prekoračenja brzine, prolaske kroz crveno svjetlo i znak Stop, korištenje mobitela…

A slučaj 24-godišnjaka u Splitu, koji je pijan serijski izazvao dvije nesreće, pobjegao s poprišta jedne, pričem su ozlijeđeni 73-godišnjak i dvogodišnje dijete, koje je životno ugroženo, pokazuje da treba uvesti mjeru 12 kaznenih bodova za jednu prometnu situaciju, odnosno slijed.

Dakle, uz ostalo, izravno poništenje vozačke dozvole! Ovom vozaču treba dati drugu šansu?! Halo…

I na kraju pravosuđe. Bez korjenite reforme, katarze hrvatskog pravosuđa, sve ostalo dolazi u pitanje. Dokle, god nema izvjesnosti kažnjavanja i straha od posljedica zbog teškog kršenja prometnih propisa i obijesne vožnje, brojit ćemo mrtve i unesrećene na cestama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin