POGLED S 6893 METARA VISINE...

Unimog osvojio najviši vulkan na svijetu i postao apsolutni rekorder

Kamion, radni stroj nastao kao plod Daimlera, nosi slavno ime već 70 godina i na glasu je kao radni stroj spreman za najekstremnije zadatke. Stoga ne čudi njegova prisutnost i među znanstvenim ekspedicijama…

Ekspedicijski tim od deset osoba pod vodstvom Matthiasa Jeschkea krenuo je u osvajanje najvišeg vulkana na svijetu – Ojos de Salado u Čileu, s dva Unimog U 5023.

Zadatak tima bio je instaliranje četiri radio stanice za hitne slučajeve, u kampovima na različitima visina na planini, tj. vulkanu. U hitnim slučajevima svaka se od četiri jedinice može biti od pomoći planinarima i istraživačima u jednom od četiri kampa Ojos del Salado.

Vulkan Ojos de Salado broji čak 6893 m i tako je najviši aktivni vulkan na našem planetu. Inače, vulkan je dio Atacama, najsušnije pustinje na zemlji i dio zloglasnog Tihog vatrenog prstena.

Unimog U5023 (foto: Daimler)

Nakon što je ekspedicijski tim stigao do visokog kampa Amistad, pozicioniranog na 6.100 m s dva Unimoga U 5023 i dovršio postavljanje četvrte radio jedinice za hitne slučajeve. Tim je nastavio dalje i odradio još jedan nesvakidašnji pothvat – oborio je rekord dosegnuvši visine s vozilom na kotačima. To je postignuto s jednim od dva kamiona Unimog na zabilježenoj nadmorskoj visini od 6694 m. Nikada prije ni jedno se vozilo u svijetu nije popelo na takve visine. Unimog se opet upisao u povijesne knjige…

Ovu ekspediciju podržao je upravo Mercedes-Benz sektor specijalnih kamiona, koji su osigurali dva ekstremna terenska vozila Unimog U 5023 najnovije generacije za prijevoz ekspedicijskog tima. te osigurali svu potrebnu opremu za ostvarenje ekstremnih visina.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin