JOŠ STROŽI ZAKONI

Uskoro novi zakoni za vozače kamiona, a tahografi će postati sastavni dio lakih komercijalnih vozila

-

EU najavljuje strože propise. Vozači neće smjeti provesti regularni tjedni odmor u kabini vozila nego će im poslodavci morati omogućiti da ga provedu u odgovarajućim objektima…

Europska unija iznijela je planove reguliranja pravila vezna uz vozače kamiona i komercijalne prijevoznike. Nova pravila potvrdio je Europski parlament, a zemlje članice imat će 18 mjeseci da većinu mjera ugrade u svoje Pravilnike.

Kako prijenosi vrijedna ekipa Revije HAK, vozači neće smjeti provesti regularni tjedni odmor (45 sati i više) u kabini vozila nego će im poslodavci morati omogućiti da ga provedu u odgovarajućim objektima. Vozačima će se morati omogućiti povratak kući nakon tri do četiri tjedna vožnje.

Pametni tahografi morat će bilježiti i prelaske granica. Tahografima će morati biti opremljena i laka komercijalna vozila (iznad 2.5 tona).

Što se tiče obavljanja poslova transporta u drugim državama – prijevoznicima će to i dalje biti omogućeno, ali će u državama u kojima su registrirani morati imati značajne poslovne aktivnosti. Tako se regulira pravednija konkurencija, odnosno sprečava se širenje kompanija koje su samo registrirane u nekoj državi, a posao obavljaju u drugim državama.

Izvor: Revija HAK

Autor