DA JE OVO PRAVILO SVAKI PUT

Vikend patrola, bez poginulih u prometu!

Foto: Nikola Jurković

Prekoračenje dopuštene brzine kretanja i dalje je najzastupljeniji prekršaj kod vozača

Proteklog vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, u koje spadaju: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela te prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 12. do 14. travnja 2024. godine utvrdili su ukupno 4.368 prekršaja, od kojih izdvajamo:

351 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracije alkohola u količini od 3,62 g/kg izmjerena je na području PU koprivničko – križevačke;
1804 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU istarske i PU splitsko – dalmatinske – po 200 km/h;
509 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 52 takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko – dalmatinska s 234 spomenuta prekršaja.

Najveći broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježen je kod vozača na području PU zagrebačke, odnosno 65 prekršaja.

Najviše prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđeno je također na području PU zagrebačke, 42 prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (81 takav prekršaj), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Recidivisti
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 16 teških prekršaja, od kojih najviše:
– nedopuštena koncentracija alkohola – 11 prekršaja,
– upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 3 prekršaja te
– upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 2 prekršaja.

Iz tog razloga 10 vozača su zadržana u posebnim prostorijama, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo