BUDITE ODGOVORNI

Vikend patrola, pojačan nadzora prometa i utvrđenih 4.058 prometnih prekršaja

Foto: MUP.hr (Ilustracija)

Rezultati pokazali da vozači i dalje voze prebrzo, a brine standardni problem koji izazivaju recidivisti…

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Tijekom prošlog vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, a to su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava su proteklog vikenda, od 26. do 28. travnja 2024. godine, utvrdili ukupno 4.058 prekršaja od čega izdvajamo:

– 307 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,35 g/kg izmjerena na području PU splitsko-dalmatinske.
– 1.626 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko-kninske te je iznosila 210 km/h.
– 499 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 260 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko- dalmatinske, 66 takvih prekršaja. Rekorderi po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine su PU zagrebačka i PU koprivničko-križevačka sa 177 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU brodsko-posavske, gdje su utvrđena 52 takva prekršaja, dok je najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen također na području PU zagrebačke, 64 takva prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo, vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 41 do 50 godina (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja pa je tako zaustavljeno 12 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 14 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola (sedam prekršaja), upravljanje bez položenog vozačkog ispita (tri prekršaja), upravljanje vozilom dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja (tri prekršaja)  te odbijanje testiranja na droge (jedan prekršaj).

Tri vozača su zadržana u posebnim prostorijama policije do otrežnjenja, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, gdje je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske u razdoblju od 26. travnja 2024. u 00,00 sati do 28. travnja 2024. u 24,00 sata dogodile su se 63 prometne nesreća s nastradalim osobama, od kojih 20 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se četiri nesreće s poginulim osobama, a bilo je 16 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, četiri osobe su smrtno stradale, 17 osoba je teško ozlijeđeno, a osam lakše. Ukupno je ozlijeđeno 70 osoba.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo