BUDITE ODGOVORNI

Vikend patrola, policija za vikend evidentirala 3.829 prekršaja!

Foto: Autoportal.hr

Najveći broj prekršaja odnosio se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja…

Policija je, i proteklog vikenda, provodila pojačani nadzor prometa, a u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 14. do 16. lipnja 2024. godine, utvrdili su ukupno 3829 prekršaja od kojih izdvajamo:

344 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,56 g/kg izmjerena je na području PU karlovačke;
1171 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske i iznosila je 204 km/h;
481 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te
193 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 65 prekršaja.

Rekorder po broju prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko – neretvanska s 130 takvih prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježeno je kod vozača na području PU sisačko – moslavačke, 46 spomenutih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, odnosno 38 takvih prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (85 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 13 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 13 teških prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 7 prekršaja;
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 2 prekršaja;
upravljanje brzinom većom od dozvoljene – 2 prekršaja;
vožnja bez položenog vozačkog ispita – 1 prekršaj
te odbijanje testiranja na alkohol – 1 prekršaj.

Iz tog razloga pet vozača je smješteno u posebne prostorije, a protiv osam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske, od 14. lipnja u 00,00 sati do 16. lipnja 2024. u 24,00 sata dogodilo se 97 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 24 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se četiri mesreće s poginulim osobama i 20 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, četiri osobe su smrtno stradale, 20 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno. Ukupno je ozlijeđena 121 osoba.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo