Naš pravorijek za vječnu dvojbu: Kad treba šaltati višu?

Ručni mjenjač omogućava bolju prilagodbu najštedljivijem režimu, ali za to treba imati iskustva i ne smije se mučiti motor preniskim okretajima, kod velikog opterećenja, dakle, pravodobno treba uključiti niži stupanj prijenosa…
Mnogi se čude što se kod auta s pokazivačem trenutka šaltanja na tabli s instrumentima pali lampica (zelena strelica prema gore) kad okretaji dođu do 1800 o/min, a kod nekih dizelaša već na 1500 o/min. No, da to nije korisno, zasigurno ne bi bilo tako određeno. Riječ je o činjenici da je sposobnost rada na niskim okretajima osnova ekonomičnosti motora i štednje goriva. Treba ipak znati da je motor specifično najštedljiviji (računajući omjer snage i potrošnje) nešto iznad okretaja najvećeg okretnog momenta. Međutim, tada motor, kod štedljive vožnje, isporučuje više snage nego je potrebno za pokretanje automobila. Zbog toga je apsolutno najniža potrošnja na što nižim okretajima. Ručni mjenjač omogućava bolju prilagodbu najštedljivijem režimu, ali za to treba imati iskustva i ne smije se mučiti motor preniskim okretajima, kod velikog opterećenja.BMW je otišao najdalje te je svoje nove dizelaše prilagodio da mogu mirno raditi i na 1000/min, pa se u petom ili šestom stupnju može kliziti brzim gradskim cestama.To je omogućeno savršeno preciznijim balansiranjem klipnog mehanizma i ugradnjom dvaju osovina za prigušenje vibracija. Šaltanje kod 1500/min u viši stupanj odnosi se samo na vožnju uz malo opterećenje, kod umjerenog ubrzanja, na pravcu ili vožnji nizbrdo. Naime, tada su male inercijske sile i male sile plinova (uslijed izgaranja u cilindrima), koji se velikim dijelom međusobno poništavanju te se noseći dijelovi klipnog mehanizma, a posebice leteći i temeljni ležajevi, rasterećuju. Većina skupljih modela s ručnim mjenjačem na ploči s instrumentima ima pokazivač preporučljivog uključivanja u viši (strelica prema gore) ili niži stupanj (strelica prema dolje).

Naravno, ako se tada naglo doda gas ili se na malim okretajima vozi uz veliko opterećenje, nastaje debalans. Inercijske sile ostaju iste, a povećavaju se sile plinova, što povećava opterećenje i trošenje vitalnih dijelova. Tada osjećamo da se motor ‘muči’. Dakle, na uzbrdici ili ako želite naglije ubrzati ili vozite potpuno opterećen automobil, šaltajte na višim okretajima. Ali, ako želite voziti najštedljivije kod malog opterećenja, tada ubacujte u viši stupanj po preporuci proizvođača, premda su razlike male (u usporedbi s šaltanjem na 2000/min), pa ih je teško utvrditi. No, nećete pogriješiti ako šaltate i na nižim okretajima od 2000/min. Naravno, samo ako vozite po pravcu ili nizbrdo.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo