ADUT IZ WOLFSBURGA

Volkswagen ID.4, crossoverska zvijezda na električni pogon, s dosegom 500 km, napravit će dar-mar na tržištu…

Volkswagen ID.4, nakon ‘električnog Golfa’ Volkswagen ID.3 drugi je električni model iz Wolfsburga, crossover u klasi Tiguana, s elektromotorom od 150 kW i stražnjim pogonom nudi funkcionalnost i uvjerljive performanse (8,5 s, 160 km/h) i doseg od 500 km…

Nakon što je pompozno došao Volkswagena ID.3, novog njemačkog aduta s električnim pogonom, svojevrsan električni Golf, koji je od rujna dostupan na našem tržištu od ‘samo’ 289.747 kn, iz Wolfsburga stiže električni crossover Volkswagen ID.4, koja bi trebala ponuditi više prostora od Tiguana…

Aerodinamični crossover dugačak 458 cm, širine 187 cm i visine 150 cm, zaokružen je međuosnim razmakom od 283 cm. Pruža raskošan komfor i prtljažnik od 543 do 1700 litara. Poput modela Volkswagen ID.3 napravljen je na zajedničkoj platformi za električni pogon MEB, u osnovnoj verziji elektromotor od 150 kW ugrađen straga (!) pokreće stražnje kotače.

Litij-ionske baterije kapaciteta 83 kWh ugrađene su u podnicu, kao u skateboardu, stražnje kotače pokreće elektromotor od 150 Nm, a autonomija po WLTP-u iznosu najmanje 500 km. Performanse su izvrsne. Crossover mase 2,2 tone stotku hvata za 8,5 sekundi i postiže 160 km/h (brzina je radi dosega elektronički ograničena).

Od 83 kWh iskoristivih je 77 kWh, za doseg je 500 km, a baterije se brzim visokonaponskim punjačem za 30 minuta mogu nabiti za daljnjih 300 km vožnje. Nakon modela Volkswagen  ID.3, drugi model u ID. obitelji vozila kreće u serijsku proizvodnju.

Ekološki neutralna proizvodnja prvog potpuno električnog SUV vozila marke Volkswagen počinje u Zwickauu, gdje je bilo izvorno mjesto koncerna Auto Union i gdje se u doba DDR-a proizvodio legendarni Trabant. Novi sjajan posao koncerna iz Wolfsburga.

Električna ofenziva marke Volkswagen nastavlja se ubrzavati: serijska proizvodnja prvog potpuno električnog SUV vozila, modela ID.4 sada piše svoje prve početke. Svjetska premijera modela Volkswagen ID.4 održava se uskoro, čime marka Volkswagen naglašava svoj cilj – postati svjetskim tržišnim predvodnikom u području e-mobilnosti.

Koncern iz Wolfsburga ulaže oko 33 milijarde eura u razdoblju do 2024., od čega je 11 milijardi eura predviđeno za marku Volkswagen. Volkswagen očekuje da će 2025. godine proizvesti 1,5 milijuna električnih vozila.

– Modelom ID.4 marka Volkswagen dodaje potpuno električno vozilo u svoju ponudu u klasi kompaktnih SUV vozila, najbrže rastućem automobilskom segmentu na svijetu, ističe Ralf Brandstätter, izvršni direktor marke Volkswagen.

Potpuno digitalni cockpit izveden je sličn kao u Golfu 8, a kontroler za mijenjanje režima vožnje sličan je kao kod automatskog mjenjača, premda ID.4 nema nikakav mjenjač, jer mu nije potreban – AC elektromotor već od nula okretaja otpušta moment 350 Nm

– Nakon modela ID.3, ovo je već drugo vozilo koje se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). Prema planu će se ovaj automobil proizvoditi i prodavati u Europi i Kini, a kasnije i u SAD-u. Tako povećavamo kapacitete MEB platforme diljem svijeta te polažemo gospodarske temelje za uspjeh naše obitelji ID. vozila.

Thomas Ulbrich, član uprave nadležan za e-mobilnost, rekao je: U pravo smo vrijeme započeli s transformacijskim procesom marke Volkswagen u smjeru e-mobilnosti. Zwickau ima ključnu ulogu u sistemskom prijelazu na e-mobilnost: prvi put velika tvornica za proizvodnju automobila u potpunosti prelazi na e-mobilnost, a ulaganja u tu svrhu iznose oko 1,2 milijarde eura.

Sve potrebne preinake dovršit će se tijekom tekuće godine. U 2021., prvoj punoj godini u svojstvu tvornice za električna vozila, tvornicu u Zwickauu napustit će oko 300.000 električnih vozila koja se temelje na modularnoj električnoj platformi (MEB).

Ta će lokacija stoga postati najvećom i najučinkovitijom tvornicom za električna vozila u Europi te pokaznim primjerom u transformacijskom procesu globalne proizvodne mreže marke Volkswagen.

Volkswagenova električna ofenziva svakim danom je sve intenzivnija. To sad potvrđuje i početak serijske proizvodnje prvog potpuno električnog SUV modela marke iz Wolfsburga, a riječ je o modelu – ID.4. Volkswagen tako naglašava svoju ambiciju da postane svjetski lider na tržištu e-mobilnosti. U tu svrhu Grupa će uložiti 33 milijarde eura u razdoblju do 2024., od čega je 11 milijardi eura namijenjeno samo za Volkswagen.

Volkswagen očekuje da će 2025. proizvesti 1,5 milijuna električnih automobila.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin