Volkswagen ID.4, crossoverska zvijezda na električni pogon, s dosegom 500 km, napravit će dar-mar na tržištu…

Volkswagen ID.4, nakon ‘električnog Golfa’ Volkswagen ID.3 drugi je električni model iz Wolfsburga, crossover u klasi Tiguana, s elektromotorom od 150 kW i stražnjim pogonom nudi funkcionalnost i uvjerljive performanse (8,5 s, 160 km/h) i doseg od 500 km…

Nakon premijere Volkswagena ID.3, novog njemačkog aduta s električnim pogonom, svojevrsnog električnog Golfa, iz Wolfsburga stiže električni crossover ID.4, koja bi trebala ponuditi više prostora od Tiguana…

Aerodinamični crossover dugačak 458 cm, širine 187 cm i visine 150 cm, zaokružen je međuosnim razmakom od 283 cm. Pruža raskošan komfor i prtljažnik od 543 do 1700 litara. Poput modela Volkswagen ID.3 napravljen je na zajedničkoj platformi za električni pogon MEB, u osnovnoj verziji elektromotor od 150 kW ugrađen straga (!) pokreće stražnje kotače.

Struktura karoserije je od kombinacije čelika, aluminija i ugljičnog kompozita, a sve s ciljem postizanja potrebne strukturalne čvrstoće uz nisku masu. Velika je pozornost posvećena aerodinamici. Ispeglane su nadgradnja i podnica, a i posebno dizajnirani aluminijski naplaci…

Litij-ionske baterije kapaciteta 83 kWh ugrađene su u podnicu, kao u skateboardu, stražnje kotače pokreće elektromotor od 150 Nm, a autonomija po WLTP-u iznosu najmanje 500 km. Performanse su izvrsne. Crossover mase 2,2 tone stotku hvata za 8,5 sekundi i postiže 160 km/h (brzina je radi dosega elektronički ograničena).

Od 83 kWh iskoristivih je 77 kWh, za doseg je 500 km, a baterije se brzim visokonaponskim punjačem za 30 minuta mogu nabiti za daljnjih 300 km vožnje. Nakon modela Volkswagen  ID.3, drugi model u ID. obitelji vozila kreće u serijsku proizvodnju.

Ekološki neutralna proizvodnja prvog potpuno električnog SUV vozila marke Volkswagen počinje u Zwickauu, gdje je bilo izvorno mjesto koncerna Auto Union i gdje se u doba DDR-a proizvodio legendarni Trabant.

Novi sjajan posao Nijemaca. Električna ofenziva marke Volkswagen nastavlja se ubrzavati: serijska proizvodnja prvog potpuno električnog SUV vozila, modela ID.4 sada piše svoje prve početke. Svjetska premijera modela Volkswagen ID.4 održava se uskoro, čime marka Volkswagen naglašava svoj cilj – postati svjetskim tržišnim predvodnikom u području e-mobilnosti.

Koncern iz Wolfsburga ulaže oko 33 milijarde eura u razdoblju do 2024., od čega je 11 milijardi eura predviđeno za marku Volkswagen. Volkswagen očekuje da će 2025. godine proizvesti 1,5 milijuna električnih vozila.

– Modelom ID.4 marka Volkswagen dodaje potpuno električno vozilo u svoju ponudu u klasi kompaktnih SUV vozila, najbrže rastućem automobilskom segmentu na svijetu, ističe Ralf Brandstätter, izvršni direktor marke Volkswagen.

– Nakon modela ID.3, ovo je već drugo vozilo koje se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). Prema planu će se ovaj automobil proizvoditi i prodavati u Europi i Kini, a kasnije i u SAD-u. Tako povećavamo kapacitete MEB platforme diljem svijeta te polažemo gospodarske temelje za uspjeh naše obitelji ID. vozila.

Thomas Ulbrich, član uprave nadležan za e-mobilnost, rekao je: „U pravo smo vrijeme započeli s transformacijskim procesom marke Volkswagen u smjeru e-mobilnosti.

Potpuno digitalni cockpit izveden je sličn kao u Golfu 8, a kontroler za mijenjanje režima vožnje sličan je kao kod automatskog mjenjača, premda ID.4 nema nikakav mjenjač, jer mu nije potreban – AC elektromotor već od nula okretaja otpušta moment 350 Nm

Zwickau ima ključnu ulogu u sistemskom prijelazu na e-mobilnost: prvi put velika tvornica za proizvodnju automobila u potpunosti prelazi na e-mobilnost, a ulaganja u tu svrhu iznose oko 1,2 milijarde eura.

Sve potrebne preinake dovršit će se tijekom tekuće godine. U 2021. godini, prvoj punoj godini u svojstvu tvornice za električna vozila, tvornicu u Zwickauu napustit će oko 300.000 električnih vozila koja se temelje na modularnoj električnoj platformi (MEB).

Ta će lokacija stoga postati najvećom i najučinkovitijom tvornicom za električna vozila u Europi te pokaznim primjerom u transformacijskom procesu globalne proizvodne mreže marke Volkswagen.

Volkswagenova električna ofenziva svakim danom je sve intenzivnija. To sad potvrđuje i početak serijske proizvodnje prvog potpuno električnog SUV modela marke iz Wolfsburga, a riječ je o modelu – ID.4. Proizvodnja kreće u pogonu Zwickau.

Svjetska premijera ID.4 slijedi krajem rujna. Volkswagen tako naglašava svoju ambiciju da postane svjetski lider na tržištu e-mobilnosti. U tu svrhu Grupa će uložiti 33 milijarde eura u razdoblju do 2024. godine, od čega je 11 milijardi eura namijenjeno samo za Volkswagen.

Volkswagen očekuje da će 2025. proizvesti 1,5 milijuna električnih automobila.


Komentari

loading...