TEHNOLOŠKI ISKORAK

Volkswagen ID.7 debitirao, premijera nove premium ID. uzdanice s dosegom do 700 km

-

Volkswagen ID.7 prvi je globalni električni model koncerna iz Wolfsburga za višu srednju klasu. Ima doseg do 700 km

Superiornog pogonskog sklopa, prostrane unutrašnjosti i vrhunskom razinom tehnologija, sve to Volkswagen ID.7 čini udobnom limuzinom za duga putovanja i otvara novi segment za ID. obitelj. Dug gotovo pet metara, model također ima poboljšani operativni koncept usmjeren na kupca i izgled visoke kvalitete.

Lansiranje ID.7 planirano je ove godine u Europi i Kini, a od 2024. u Sjevernoj Americi. Thomas Schäfer, izvršni direktor Volkswagen osobnih automobila na premijeri je rekao: ‘Modelom Volkswagen ID.7 poduzimamo sljedeći korak u našoj električnoj ofenzivi. Limuzina nudi visoku razinu udobnosti i velike domete.

Već do 2026. ponudit ćemo najširu električnu ponudu od svih proizvođača u Europi – od početnog modela Volkswagen ID.1 za manje od 25.000 eura do Volkswagen ID.7 kao novog vrhunskog modela unutar ID. obitelj. Naš cilj je postići udio električnih automobila od 80 posto u Europi do 2030. Od 2033. Volkswagen će u Europi proizvoditi samo električna vozila.”

Foto: Volkswagen

Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke odgovoran za razvoj: „Volkswagen ID.7 uvodi postavlja nove standarde učinkovitosti na temelju modularne električne pogonske matrice (MEB). Cilj nam je doseg do 700 kilometara u skladu s WLTP standardom. To je omogućeno vrlo dobrom aerodinamikom i značajno povećanom učinkovitošću u područjima pogonskog sklopa i upravljanja toplinom.”

ID.7 je prvi MEB model s potpuno novom, visoko učinkovitom generacijom pogona. Sa 210 kW (286 KS), to je najsnažniji električni pogonski motor s najvećim okretnim momentom u Volkswagen ID. postavi modela do sada. Ova varijanta snage koristi se u modelu Volkswagen ID.7 neovisno o odabranoj veličini baterije. Pogonska jedinica s internom oznakom APP550 razvijena je zajedno s Volkswagen Group Components u Kasselu (Njemačka) i tamo se i proizvodi.

Novi električni pogon optimiziran je prije svega u pogledu potrošnje energije. Ovisno o veličini baterije, predviđa se da će WLTP biti mogući dometi do 700 kilometara i kapaciteti punjenja do oko 200 kW. ID.7 stoga naglašava svoju prikladnost za velike udaljenosti za česte vozače i kupce voznog parka.

Volkswagen ID.7 dug je gotovo pet metara i dizajniran je na temelju aerodinamičkih načela. Njegov se krov elegantno spušta prema natrag u stilu coupéa i doprinosi postizanju izvrsnog koeficijenta otpora zraka od 0,23 ovisno o opremi vozila. Dugi međuosovinski razmak i kratki prevjesi stvaraju mnogo prostora u unutrašnjosti vozila za sve putnike.

Volkswagen ID.7 unutrašnjost (Foto: Volkswagen)

U ID.7 uveden je novi koncept rada i prikaza. Time je Volkswagen reagirao na povratne informacije svojih kupaca i poboljšao operativno iskustvo u relevantnim područjima. To uključuje sljedeće značajke kao standard:

  • zaslon infotainment sustava od 38 centimetara (15 inča).
   head-up zaslon proširene stvarnosti
   – novi koncept upravljanja klimatizacijskim uređajem integriran na najvišoj razini infotainment sustava kao i slobodno dodijeljivi gumbi favorita
   – klizač osjetljiv na dodir s pozadinskim osvjetljenjem

Imelda Labbé, članica Upravnog odbora marke za prodaju, marketing i postprodaju: „ID.7 je izuzetno važan model za marku Volkswagen u Europi, Kini i Sjevernoj Americi. ID.7 nudi atraktivan paket koji će oduševiti postojeće i nove kupce Volkswagena diljem svijeta. U ovom Volkswagenu nudimo vrhunske tehnologije koje impresioniraju svojom ekskluzivnošću, vrhunskom udobnošću i visokim stupnjem svakodnevne upotrebe.”

S novim masažnim sjedalima i panoramskim krovom s elektroničkim prigušivanjem, ID.7 nudi opcije opreme koje inače postoje samo u višim klasama premium konkurenata. Novi panoramski krovni otvor s pametnim staklom može se prebacivati između neprozirnih i prozirnih postavki upravljanjem na dodir. Kao i mnoge druge funkcije u ID.7, krovom se također može upravljati prirodnim glasovnim naredbama – to se događa pomoću novog IDA glasovnog asistenta. Po prvi put u Volkswagenu, opcijski nude prilagodljiva sjedala Climatronic – s hlađenjem ili grijanjem prema potrebi i također funkcijom sušenja. Dostupna je i funkcija masaže s pečatom odobrenja Njemačke kampanje za zdravija leđa (AGR). Raspon opcija zaokružuje Harman Kardon zvučni sustav od 700 W: 14 vrhunskih zvučnika, uključujući središnji zvučnik sprijeda i subwoofer u prtljažniku.

Novi ID.7 jedan je od deset novih električnih modela koje će Volkswagen lansirati do 2026. Samo ove godine predstavlja novi ID.3, ID. Buzz s dugim međuosovinskim razmakom i ID.7. Električni kompaktni SUV i serijska verzija ID-a. 2all po cijeni manjoj od 25.000 eura planirana su za 2026. To će proizvođaču automobila dati najširu ponudu električnih vozila u usporedbi s konkurencijom. Novi ID.7 proizvodit će se u Volkswagen tvornici u Emdenu (Njemačka) za europsko i sjevernoameričko tržište. U Kini će se odgovarajući modeli ID.7 proizvoditi u tamošnjoj mreži tvornica njemačke marke.

Foto: Volkswagen

Autor