Volkswagen ID. Buzz (2022.), upravo je predstavljen najdojmljiviji kombi današnjice i pravi ideolog kultnog T1

Model ID. Buzz biti će dostupan za narudžbu u sedam jednobojnih i četiri dvobojne varijante. Ova kombinacija bijele boje i svježih nijansi boja vidljiva je i u unutrašnjosti, koja preuzima stilske elemente iz generacije modela T1 i prenosi ih u današnje doba električne mobilnosti.

Carsten Intra, predsjednik Upravnog odbora marke Volkswagen gospodarska vozila, opisao je novi model: “Obje verzije ID. Buzz modela su pionir u pogledu svoje održivosti, njihova proizvodnja i isporuka imaju neutralan otisak. Također koristimo reciklirane sintetičke materijale, a unutrašnjost je cijelokupno bez prave kože.” Te nastavlja: “ID. Buzz će se također koristiti za buduće koncepte autonomne mobilnosti kao što je ridepooling – e-shuttle usluga podružnice Grupe MOIA koja se može rezervirati putem aplikacije. Električni Bulli je tako i dio budućnosti gradskog prometa.”

Kao što je slučaj sa svim modelima u Volkswagen ID. programa vozila. ID. Buzz, koji proizvodi Volkswagen Commercial Vehicles u Hannoveru, također se u inženjerskom smislu temelji na modularnom električnom pogonskom kompletu (MEB). Prva svjetska skalabilna platforma za masovnu proizvodnju za potpuno električne automobile pruža osnovu za sve vrste različitih modela i segmenata. Njegova arhitektura omogućuje evolucijski daljnji razvoj softvera i tehnologije, što ne koristi samo novim modelima kao što je ID. Buzz, ali i modeli koji su već isporučeni, putem ažuriranja preko zraka.

ID najnovije generacije donosi softver s novim funkcijama pomoći i punjenja. Pomoćni sustavi nove linije modela savršeni su za lakoću vožnje i sigurnost. Standardno uključeno u ID. Buzz i ID. Buzz Cargo je lokalni sustav upozorenja ‘Car2X’ koji koristi signale drugih vozila i prometne infrastrukture kako bi uočio opasnosti u stvarnom vremenu. Također uključeni kao standard: funkcija za kočenje u nuždi „Front Assist” i, u MPV-u, „Lane Assist” pomoćnik za zadržavanje u voznom traku. S novim softverom, nove funkcije pomoći također ulaze u ID. obitelj. Dostupan kao opcija je ‘Travel Assist with swarm data’, koji olakšava djelomično automatiziranu vožnju u cijelom rasponu brzina i, po prvi put, potpomognutu promjenu trake na autocesti. Također novo: ‘Memory Function’ za automatizirano parkiranje na prethodno spremljenoj ruti.

ID. Buzz i ID. Buzz Cargo lansira se diljem Europe s baterijom od 77 kWh (bruto energetski sadržaj: 82 kWh). Pruža struju električnom motoru od 150 kW, koji – kao što je to nekoć bio slučaj kod u T1 – pokreće stražnje kotače. Položaj baterije, integriran duboko u pod, i lagani električni pogonski sustav rezultiraju dobrom raspodjelom težine i niskim težištem vozila. Oba faktora optimiziraju upravljivost i agilnost. Litij-ionska baterija može se puniti iz zidnih kutija ili javnih punionica pomoću 11 kW izmjenične struje (AC). Preko CCS utičnice na stanici za brzo punjenje DC (jednosmjerna struja) snaga punjenja se povećava na čak 170 kW. Kada se napuni na ovaj način, razina napunjenosti baterije raste od 5 do 80% za oko 30 minuta. Korištenje najnovijeg ID-a. softvera, linija modela će u budućnosti nuditi i funkciju ‘Plug & Charge’. Putem ove funkcije, ID. Buzz se povezuje na kompatibilnim DC stanicama za brzo punjenje putem konektora za punjenje koristeći standard ISO 15118.

Uskoro donosimo još više detalja…

Foto: Volkswagen