NOVI ADUT IZ WOLFSBURGA

Volkswagen Passat (2024.): deveta generacija, isključivo kao karavan, predstavlja se u rujnu

Foto: Carscoops

Volkswagen Passat B9, srodnik novog modela Škoda Superb Combi, proizvodit će se kao blagi i plug-in hibrid s turbobenzincem 1.5 e-TSI, sustavne snage do 282 KS…

… a veliko bi iznenađenje mogao biti povratak otpisanog turbodizelaša 2.0 TDI. Volkswagen Passat ove godine slavi 50. godišnjicu i slavlje će upotpuniti prezentacijom modela devete generacije (B9). Proizvodit će se samo u karavanskoj formi i bit će predstavljen u  rujnu. Nasljednik još uvijek aktualnog Volkswagen Passat B8 razvija paralelno s najvećim češkim modelom Škoda Superb, četvrte generacije, koji će se, za razliku od Passata, proizvoditi kao limuzina i karavan, a stiže do kraja godine.

Zanimljivo, za razvoj oba modela, koji će se paralelno proizvoditi u pogonu u Bratislavi, zadužen je razvojni tim Škoda. U glavnoj njemačkoj tvornici, Volkswagen u Emdenu, proizvodit će se potpuno električni modeli  Volkswagen ID.4 i Volkswagen ID.7. Njemački model u formi dosadašnje karavanske verzije Variant bit će rastegnut na 485 cm. (+8) s prtljažnikom obujma 550 so 1700 litara.

Temelj pogonske palete bit će turbobenzinac 1.5 TSI, koji će se nuditi u blagohibridnim 48V verzijama sa 150 i 180 KS, a bit će podloga plug-in-hibridnu verziju, sustavne snage od 211 do 282 KS. Samo na struju moći će voziti čak do 100 km, po čemu će biti jedinstven na tržištu.

Velik će adut (kakvog li preokreta) biti usavršeni dizelaš 2.0 TDI, sa 150 i 190 KS), koji će najnaprednijim sustavima redukcijskog katalizatora (SRC), uklanjanja dušikovih oksida (AdBlue) i filtra čađe (DPF) biti jedan od najčišćih motora s unutarnjim izgaranjem na tržištu. Ta bi verzija na mnogim europskim tržištima mogla biti najtraženija.

Volkswagen Passat B9 na našem tržištu se očekuje krajem godine (model 2024.) a ponuda će startati s oko 35.000 eura za osnovnu turbobenzinsku verziju sa 150 KS.

Autor

Preporučeni sadržaj