NOVITET NA DOMAĆIM PROMETNICAMA

Volkswagen Taigo je najnoviji SUV adut Nijemaca, stigao je na naše ceste i privlači brojnim talentima

Na domaće prometnice je stigao prvi Volkswagen coupe SUV! Taigo dijeli platformu s Polom i T-Crossom, ali je veći i atraktivniji od njih. Ispod poklopca motora nalaze se benzinci od 95, 110 i 150 KS upareni s ručnim ili DSG mjenjačem. Cijene kreću od 151.920 kn za Taigo s najslabijim benzincem, ručnim mjenjačem i Life paketom opreme koji ima 16” alu felge i LED svjetla..

Stigao je novi Taigo, prvi SUV coupé marke Volkswagen. Novi model smo upoznali u Zagrebu, u centralnom sjedištu Porsche Croatia.

Taigo donosi odvažan, sportski oblik karoserije, te popriličnu količinu emocija i individualnosti u takozvani „segment A0“. Novim modelom Taigo marka Volkswagen čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila.

Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama upakiranim u gotovo 4,26 metara dugačku karoseriju te postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi vozila.

Dizajn ovog modela potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. On je u suradnji sa svojim bratom blizancem Joséom Carlosom Pavoneom, voditeljem odjela za dizajn marke Volkswagen za Južnu Ameriku, već ostvario cijeli niz projekata za marku.

Sportski karakter, životni stil, urbani šarm, no svejedno vrhunska robusnost, Taigo će svojim jedinstvenim oblikom pobuđivati emocije već na prvi pogled. Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, biti ciljna skupina za ovaj novi SUV coupé marke Volkswagen, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima. Kapacitet prtljažnika iznosi sasvim pristojnih 440 litara.

Taigo će biti prepoznatljiv. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji. Model od linije opreme Style serijski raspolaže novim „IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima“ i osvijetljenom poprečnom trakom na rešetki hladnjaka. Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su Golf, Arteon i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

Iznutra Taigo oduševljava ponudom prostora te suvremenim elementima za rukovanje. Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i „App-Connect Wireless“ (svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi). Opcijski automatski klima uređaj „Climatronic“ svojom se izvedenom dodirnom površinom besprijekorno uklapa u suvremenu predodžbu o zaslonima velikog formata. Jedinica za rukovanje raspolaže dodirnim površinama i kliznicima. Ona se u sličnoj izvedbi nudi i u većim modelima kao što su Tiguan, Passat i Arteon te naglašava visok stupanj kvalitete unutrašnjosti modela Taigo.

Hrvoje Zabavnik upoznao je novinarski dio s detaljima vezanim uz novi Taigo…

Tri linije opreme. Marka Volkswagen nanovo je koncipirala svoje linije opreme za sve serije vozila te ih izvela preglednije nego ikada do sada. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i „Digital Cockpit“, u modelu Taigo – baš kao što je to slučaj u novom modelu Polo – već su dio serijske opreme.

Novi Taigo bit će dostupan u osam boja – dvjema uni bojama, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku „Deep Black“, moći će se uz „Roof Pack“ opcijski kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se serijski kreće u rasponu između 16″ i 17″.

Opcijski se pak mogu odabrati i 18“ aluminijski naplaci. Među brojne se opcije između ostalog ubrajaju i veliki panoramski podizni i pomični krov, „Digital Cockpit Pro“ s 10,25″ zaslonom, presvlake sjedala ArtVelours, rukovanje govornim naredbama, dizajn paket „Black Style“ za „R-Line“ i sound sustav „beats“ snage 300 W sa šest zvučnika. Pojačalo je smješteno u udubljenju za rezervni kotač, čime se ostvaruje ušteda prostora čime je fleksibilna upotreba prtljažnika i dalje neograničeno moguća.

Taigo dolazi samo s pogonom na prednje kotače te (se za sada) nudi uz iznimno učinkovite benzinske motore. Njihova snaga iznosi u 1.0 TSI varijanti s tri cilindra 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS), te 1.5 TSI 110 kW (150 KS), dok svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila. Također, najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h, odnosno 212 km/h. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog ručnog, 6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Ulazni model Taigo 1.0 TSI Life (70 kW/95 KS) starta sa cijenom od 151.920 kuna, Taigo 1.0 TSI Style (81 kW/110 KS) kreće od 174.140 kuna dok model Taigo 1.0 TSI R-Line (81 kW/110 KS) košta 174.911 kuna do registracije. Izvedba Taigo 1.0 TSI DSG Life (81 kW/110 KS) kreće sa cijenom od 176.471 kuna. Isporuke? Računajte na rok od nekih 180 dana…

Uskoro donosimo i veliki test.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo