PUNIH 320 KS!

Volkswagen Tiguan R i službeno stigao u Hrvatsku, dojmljivi SUV sportaš po cijeni od 478.000 kuna!

Atraktivno R izdanje donosi 320 KS s istaknutim performansama. Novi Tiguan R od sada je dostupan za narudžbu, a cijena u Hrvatskoj počinje od 478.000 kuna…

Volkswagen i službeno predstavlja najsnažniji Tiguan do sada u Hrvatskoj. Tiguan R. Sa snagom od 235 kW (320 KS) ovaj SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,9 sekundi. Zahvaljujući novorazvijenom pogonu na sve kotače,

Volkswagen koji postiže brzinu od 250 km/h fascinira svojim izuzetno agilnim i suverenim voznim svojstvima. Novi Tiguan R pritom kombinira dinamiku sportskog automobila s varijabilnošću SUV vozila. Model je od sada dostupan za narudžbu. Najnovija generacija „EA888 evo4“ motora – ikone sportskih turbomotora (TSI) – osigurava snažni pogon SUV-a prema naprijed. Ovaj četverocilindrični motor postiže svoj maksimalni okretni moment od 420 Nm već pri 2100 o/min; TSI održava ovu visoku razinu okretnog momenta konstantnom do 5350 o/min. Za raspodjelu snage na četiri kotača zadužen je novi pogon na sve kotače: 4MOTION s tehnologijom R-Performance Torque Vectoring. Pritom Volkswagen prvi put upotrebljava diferencijal stražnje osovine s dvjema lamelnim spojkama koji ne raspodjeljuje samo pogonsku silu između prednje i stražnje osovine već i između stražnjih kotača. Volkswagen osjetno povećava agilnost uz pomoć novog pogona na sve kotače, posebice u zavojima. Time Tiguan R definira novi „status quo“ u dinamici vožnje SUV-a.

Sportski geni nisu prisutni samo u turbomotoru i pogonu na sve kotače modela Tiguan R već i u njegovoj uvelike individualiziranoj opremi. Primjer vanjskog dizajna: serijska oprema uključuje između ostalog odbojnike u R dizajnu s aerodinamičnim elementima u crnoj boji visokog sjaja odnosno lakiranim u boji vozila, mat kromirana kućišta vanjskih zrcala, samostalni stražnji difuzor koji također dolazi u crnoj boji visokog sjaja, crna proširenja kućišta kotača i 20“ kotače od lakog metala „Misano“.

Tiguan R ističe se u odnosu na ostale modele serije značajkama kao što su premium sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu i logotipom „R“.

Internal koja su ekskluzivno razvijena za ovaj model, individualizirani „Digital Cockpit“ s integriranim „lap-timerom“ i dekorativni umetci („Carbon Grey“) specifični za „R“ modele. Dekorativni umetci osvijetljeni su ambijentalnim osvjetljenjem.

Logotip „R“ na prednjim letvicama u pragovima vrata također je osvijetljen dok su papučice izrađene od plemenitog čelika. Proširena tehnička „R“ oprema uključuje snažni 18“ kočioni sustav s plavim kočionim čeljustima (s logotipom „R“ sprijeda), vozni postroj „DCC“ (adaptivno regulirani amortizeri) spušten za 10 mm i odabir profila vožnje s dodatnim „R“ profilom koji je unaprijeđen za model Tiguan R. Ovaj naglašeno sportski način rada može se aktivirati pomoću plave „R“ tipke smještene u novom višenamjenskom sportskom kolu upravljača. Upravljač je također opremljen zasebnim, velikim prekidačima za mijenjanje stupnjeva prijenosa koji su namijenjeni za ručno upravljanje 7-stupanjskim DSG mjenjačem (DQ500). U komponente opsega serijske opreme također se ubrajaju ESC s mogućnošću isključivanja i sportski ispušni sustav s četiri cijevi. Opcijski su dostupni ispušni sustav od titana tvrtke Akrapovič i 21“ kotači od lakog metala „Estoril“. Pri tome se vanjski dizajn modela Tiguan R može individualizirati dizajnerskim paketom „Black Style“; u tom će slučaju odabrani dijelovi biti izvedeni u crnoj boji.

Tiguan je najuspješniji SUV model u Europi
Tiguan je prošle godine silazio s proizvodne trake svakih 35 sekundi, što predstavlja novi rekord u seriji. Priča o najprodavanijem modelu započela je 2007. godine svjetskom premijerom na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu. Tiguan je iste godine stigao na tržište. Nakon prvih 700.000 proizvedenih modela Tiguan, Volkswagen je 2011. godine predstavio veliki update ovog modela na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

S novom verzijom godišnji je volumen prvi put probio granicu od 500 000 primjeraka. Međunarodni salon automobila IAA u Frankfurtu u rujnu 2015. godine osigurao je pozornicu za svjetsku premijeru druge generacije Tiguana koja je krenula u prodaju u travnju 2016. godine. Serija je dodatno dobila na važnosti 2017. godine debijem XL verzije pod imenom Allspace s produženim međuosovinskim razmakom. U 2019. godini svaki sedmi model od ukupno 6,18 milijuna proizvedenih Volkswagena bio je Tiguan – točno 910.926 vozila. Od prve pune godine proizvodnje godišnji se volumen povećao gotovo osmerostruko.

foto: Volkswagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin