EKOLOGIJA NA KVADRAT

Volvo 2024. obustavlja proizvodnju dizelskih motora

Volvo daje prioritet potpunom prelasku na električne automobile ukidanjem proizvodnje za sve dizelske modele – već 2024.!

Prema vlastitim ciljevima, Volvo želi od 2030. godine prodavati samo električne automobile, a od 2040. čak biti potpuno CO2 neutralan. Kao sljedeći veliki korak u tom smjeru, švedski proizvođač najavio je postupno ukidanje dizelskih motora,

Očekuje se da će posljednji dizelski motor sići s proizvodne trake početkom 2024. Ovo je posebno vidljivo jer je Volvo imao veliki uspjeh s dizelskim motorima. Prema podacima same tvrtke, većina automobila s dizelskim motorima prodana je u Europi 2019. godine. Međutim, najava se uklapa u inače dosljednu liniju: 2022. proizvođač je javno objavio da više neće razvijati nove motore s izgaranjem.

“Posljednje izvješće Ujedinjenih naroda (UN) o globalnom klimatskom otisku naglašava da postoji hitna potreba za djelovanjem u suočavanju s izazovima klimatskih promjene. Zbog toga je Volvo u potpunosti predan elektrifikaciji”, stoji u priopćenju za javnost. Od listopada 2023. u njemačkom konfiguratoru još uvijek se može naručiti sedam blagih hibrida s najmanje jednim dizelskim motorom: SUV-ovi XC60 i XC90, limuzina S90 i karavani V60 i V90 (oba također kao Cross Country).

Slično dobrovoljnom ograničenju od 180 km/h za sve automobile, Volvo također ide svojim putem kada je riječ o postupnom ukidanju dizela. Već smo krenuli prema elektrifikaciji s brojnim vlastitim električnim modelima i podružnicom Polestar.

Autor

Preporučeni sadržaj