OD 36.000 EURA U EUROPI

Volvo EX30 (2024.), najmanji iz Švedske obitelji po vrhunskoj elektro recepturi

Kao najmanji SUV koji radi velike Volvo stvari, novi potpuno električni Volvo EX30 dizajniran je da bude siguran kao što se i očekuje od ove marke…

Volvo EX30 otkriven je jučer u  Milanu i odmah je dostupan za narudžbu, EX30 je prvi mali premium SUV marke, koji proširuje stalno rastuću, potpuno električnu ponudu na četiri modela. Volvo planira odmah osvojiti dio tržišta i kupaca…

Atraktivna cijena EX30 – koja počinje od oko 36.000 eura. Kako čelnici marke Volvo ističu, ovo je cijena je ekvivalent modelima koji se nude s motorom s unutarnjim izgaranjem. EX30 također će biti dostupan s  Care by Volvo pretplatničkim paketom, s fiksnim cijenama i transparentnim postupkom naručivanja, što narudžbu čini jednostavnom.

Foto: Volvo

“Potpuno električni EX30 mogao bi biti naš najmanji SUV ikada, ali to je velika stvar za naše kupce i velika stvar za nas kao tvrtku”, rekao je Jim Rowan, izvršni direktor marke Volvo, te nastavio – “Volimo reći da je EX30 malen, ali moćan, jer pruža sve što biste željeli od Volva, ali u manjem paketu. Kao i svaki Volvo, to je izvanredan proizvod koji je siguran i dizajniran za ljude i njihove potrebe.”

EX30 utjelovljuje sve vrijednosti dizajna marke u manjem formatu. Dugi međuosovinski razmak, veliki kotači i jednaki prevjesi donose ravnotežu i profinjenost vanjskom izgledu. Izrazito je električan, sa samouvjerenim licem, zatvorenim štitom i digitalnom izvedbom prednjih svjetala Thorovog čekića. Pet živih vanjskih boja, od elegantne Cloud Blue do svijetle i izražajne Moss Yellow – potonja je inspirirana lišajevima koji rastu na stijenama duž švedske zapadne obale – daju karakter i osobnost EX30.

A sad malo o tehnologiji baterija. Prije svega, ne postoji takva stvar kao što je jednostavno “baterija” kada govorimo o pogonskim sklopovima. Zato se EX30 nudi s tri opcije pogona i dvije različite vrste baterija, što nam također omogućuje da ponudimo atraktivnu početnu cijenu za EX30.

Ako većinu vremena provodite u gradu ili ste skloni putovati kraćim udaljenostima, Volvo predlaže LFP bateriju. LFP baterija standardnog dometa, koja koristi kemijski sastav litij željezo fosfat, isplativija je i zahtijeva manje resursa za proizvodnju, što znači da je najbolja opcija ako vam nije potreban maksimalni domet.

Foto: Volvo

Ako želite maksimalno povećati domet, varijanta produženog dometa s jednim motorom s NMC baterijom produženog dometa. NMC baterija sadrži litij, nikal, mangan i kobalt, a svoju energiju proizvodi učinkovitije od LFP varijante. Ova opcija s jednim motorom i produženim dometom omogućuje domet do 480 km između punjenja.

Konačno, ako ste lik koji njeguje performanse, onda je najbolji izbor izvedba s dva motora uparena s NMC baterijom, s dodatnim drugim e-motorom. Ova varijanta EX30 s pogonom na sva četiri kotača daje 315 kW (428 KS) i ubrzava vas od 0-100 km/h za 3,6 sekundi – to je službeno Volvo s najbržim ubrzanjem ikada!

Još jedna stvar koju EX30 najavljuje da će odlično odrađivati je brzina punjenja. Varijanta Twin Motor s produženim dometom ima kapacitet punjenja do 153kW, dok automobil sa standardnim dometom ima kapacitet od 134kW. To znači da svoju bateriju možete napuniti od 10 do 80 posto za nešto više od 25 minuta. Putem središnjeg zaslona automobila i aplikacije možete postaviti amperažu, maksimalnu razinu punjenja i kada želite početi s punjenjem.

Vožnja i dobar osjećaj koji nudi EX30 na volanu, idu na račun kompaktnih dimenzija automobila. Nisko težište, kao i relativno niska i ravnomjerno raspoređena težina nadopunjuju se lakoćom vožnje i okretnošću u gradu i izvan njega.

EX30 je dizajniran da ima najniži ugljični otisak od svih Volvo automobila do danas i predstavlja važan korak naprijed za naše ambicije održivosti. Rješavanjem emisija tijekom cijele proizvodnje i životnog ciklusa, kao i pažljivom upotrebom materijala iznutra i izvana, uspjeli smo smanjiti njegov ukupni ugljični otisak tijekom 200.000 km vožnje na ispod 30 tona.

Novi EX30 i prve primjerke ovog zanimljivog električnog modela očekujemo tijekom jeseni u prodajnim salonima…

Foto: Volvo

 

Autor

Preporučeni sadržaj