SULUDA ILI HRABRA ODLUKA?

Volvo prekida proizvodnju dizelski motora početkom 2024. godine!

Foto: Nikola Jurković
-

Do 2030. godine Volvo planira prodavati potpuno električne automobile i biti klimatski neutralan do 2040. godine.

Volvo je na Climate Weeku u New Yorku objavio da će prestati proizvoditi dizelska vozila do početka 2024. Rekao je da ta odluka samo ilustrira koliko se brzo mijenja automobilska industrija i potrošačka potražnja, uvelike definirana klimatskom krizom.

Još 2019. većina Volvo automobila prodanih u Europi bila je s dizelskim pogonom, kao što je bio slučaj i s mnogim drugim proizvođačima automobila. Električna vozila činila su vrlo mali postotak prodaje. Taj se trend preokrenuo. Danas je većina Volvo vozila ili potpuno električna ili ima plug-in električni hibridni pogon.

Uz eliminaciju automobila s dizelskim motorom, Volvo planira biti potpuno električan do 2030. i ima za cilj biti klimatski neutralan do 2040. Ti ciljevi slijede odluku koju je proizvođač automobila donio prošlog studenog kada je prodao svoj udio u Aurobayu, zajedničkom ulaganju koje sadrži svu svoju imovinu motora s izgaranjem. Kao rezultat toga, Volvo više ne troši novac na razvoj benzinskih ili dizel motora.

Govoreći na Climate Weeku u New Yorku, Jim Rowan, izvršni direktor Volvo Carsa, izjavio je da je tvrtka u potpunosti usredotočena na stvaranje linije vrhunskih, potpuno električnih automobila. “Električni pogonski sklopovi su naša budućnost i superiorniji od motora s unutarnjim izgaranjem. Oni stvaraju manje buke, manje vibracija, manje troškove servisiranja za naše klijente i nulte emisije iz ispušne cijevi,”.

Hrabar potez švedske marke, ostaje za vidjeti hoće li se ova vizionarska odluka na koncu pokazati pametnom.

Autor