VELIKAN IZ SJENE

Wendell Scott (1923. – 1990.): tamnoputi majstor, pobjednik utrke NASCAR

Foto: legendsofnascar.com

Vjerojatno nitko na startu utrke Jacksonville 200 (Florida) nije vjerovao kako će svjedočiti povijesnom događaju. Kad je vodeći, Kralj, Richard Petty, upao u probleme, pretekao ga je Chevrolet Bel Air, kojim je upravljao Wendell Scott…

Bila je to jedina pobjeda na najvišoj razini NASCAR serije koju je ostvario Wendel Oliver Scott, rođen 29. kolovoza 1921., premda je čak 147 puta završio utrku među prvih deset. No ni tada u Jacksonvilleu nije podigao pobjednički pehar, on je dodijeljen dva kruga zaostalom Budu Bakeru, i tek nakon dvije godine Scottu je priznata pobjeda.

Wendell Scott će 3. prosinca 1990. umrijeti od raka, a njegova obitelj i danas čeka uručenje tog jedinog pobjedničkog pehara. Pitate se zašto je ta priča toliko važna. Pa vidite, Wendell Scott bio je crnac, a NASCAR omiljena zabava američkog Juga onih istih država gdje čak i danas uporište imaju neki čudni, prezira vrijedni ljudi skriveni iza bijelih odora i kukuljica.

Dvadesetak je godina Scott prolazio kroz kojekakve situacije, odbijali su mu dopustiti nastup na utrci, isplatiti osvojene nagrade, namjerno ga gurali sa staze… Ne svi, nipošto, ovaj je hrabri i nadasve uporni vozač stekao i lijep krug prijatelja među suparnicima na stazi, s kojima se družio, razmjenjivao dijelove, a bogami ponekad i uživao njihovu zaštitu u nerijetko neprijateljskom okruženju.

Njegov je najveći san bila pobjeda, ta koju su mu pokušali ukrasti u Jacksonvilleu, kojom se, pa premda i samo jednom, upisao u povijest. Ne može se reći da je širom otvorio vrata, malo je tamnoputih vozača nakon njega okušalo sreću u NASCAR utrkama, a nitko nije pobijedio. No vrata su otvorena, da automobilski sport jednog dana dobije Lewisa Hamiltona…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo