PROMETNA PATROLA

Za sigurnu i ugodnu vožnju autocestom važna je dobra priprema

Prije odlaska na put provjerite stanje automobila i po potrebi obavite nužne prilagodbe, pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a na put krenite odmorni

Vrijeme je odlaska na godišnji odmor te mnogi koriste autoceste za najbrži i najugodnije putovanje iz kontinentalnih područja na more. A da bi to tako bilo, važno se dobro pripremiti, u sustavu vozilo – vozač – prometnica. Najprije treba provjeriti stanje automobila, a ako je servisni interval pri kraju preporučljivo je napraviti servis.

Prije putovanja treba provjeriti razine svih tekućina (motornog ulja, tekućine za kočnice, rashladna tekućina, tekućina za pranje stakla). Motorno ulje, osim ako manjak nije velik, i tekućinu za pranje stakala potrebno je doliti, a ako nedostaje tekućine za kočnice ili rashladne tekućine, treba odmah u servis. Potom treba provjeriti stanje podvozja, a najvažnije su gume. Ako su na automobilu zimske gume, preporučljivo ih je zamijeniti ljetnim gumama.

Prije puta tlak zraka u gumama podesite na iznos za puno opterećenje. Provjerite i ispravnost signalizacije te sustava za pranje stakala i metlica brisača. Pri vožnji autocestom važni su za osiguranje dobre vidljivosti. Prije puta preporučljivo je i napuniti spremnik goriva, kako biste smanjili potrebu dolijevanja na putu. Prije putovanja važno se pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama.

Treba izbjegavati putovanja u najvećim gužvama, kad se očekuju najveća opterećenja autocesta. Bolje je krenuti dan kasnije, nego satima biti u velikim zastojima pri visokim temperaturama. Tada su i automobil i osobe u njemu pod iznimnim opterećenjem, a povećavaju se i troškovi. Treba provjeriti i vremenske uvjete te izbjegavati putovanja u lošim (vjetar, kiša, koji se očekuju tijekom ljeta). Prije putovanja analizirajte informacije o stanju na cestama, preko informacijskih kanala HAK-a i HAC-a, a tijekom putovanja pratite fiksnu i promjenjivu signalizaciju te prometne informacije putem radijskih kanala.

Putovati treba u odgovarajućoj odjeći i obući, a posebno treba voditi računa o smještaju djece, koja trebaju biti u odgovarajućim sjedalicama, odnosno na stražnjim sjedalima. U vožnji poštujte prometne propise, posebice ograničenje brzine i razmak te ne koristite mobitel.

Autor

Preporučeni sadržaj