NEGATIVAN TREND SE NASTAVLJA

Ogroman pad prodaje automobila u Europi, siječanj nikad lošiji!

Udruga europskih proizvođača automobila objavila je nove brojke o prodji novih vozila i one pokazuju veliki pad…

U siječnju 2021., tržište osobnih automobila u EU zabilježilo je ubrzani pad, jer su ograničenja povezana s COVID-om i dalje ključno utjecala na prodaju. Uz to, mnoga su tržišta imala i jedan radni dan manje nego u siječnju 2020., prenosi Revija HAK.

Posljedica svega vidljiva je na koncu kroz registraciju novih automobila, koja je pala za 24,0% sa 956.447 vozila u siječnju 2020. na 726.491 vozila ove godine, što je najniži ukupan broj u siječnju do sada. Gotovo svih 27 tržišta EU pretrpjelo je dvoznamenkasti gubitak prošlog mjeseca, uključujući tri od četiri glavna.

Španjolska predvodi ovaj negativni trend, s padom od 51,5%, pa za mnoge neočekivano visoko svoje mjesto je našla i Njemačka (-31,1%) i Italija (-14,0%). S blagim padom od 5,8%, Francuska je bila najbolje glavno tržište. Tako su Francuzi i Švedska (+22,5%), jedine zemlje EU koje u siječnju nisu zabilježile dvoznamenkasti pad. U Hrvatskoj je pad prodaje bio 21.9 posto.

Negativni trendovi u prodaji automobila još će neko vrijeme ostati aktualni, a takvi će i ostati jer su u Njemačkoj, na primjer, zatvoreni prodajni saloni automobila, a mnogi proizvođači vozila imaju i probleme u proizvodnji zbog nedostatka čipova koji su ključni za ugradnju u elektroničke sustave automobila.

Izvor: Revija HAK

Autor