ADUT IZ RÜSSELSHEIMA

Opel Astra L (2021.): brušenje pred tržišnu promociju, crvena krpa za Volkswagen Golf 8

-

Nova Opel Astra bit će važna karika novog PSA-ovog kvarteta, s francuskim modelima Peugeot 308, Citroën C4 i DS 4, prolazi posljednje testove…

PSA se ozbiljno priprema ta post-korona vrijeme i u toj strategiji snažnu ulogu ima Opel Astra šeste generacije (L). U Parizu su pametno iskoristili sinergiju s njemačkim brendom kojeg su kupili 2021. Novi kompakt sa znakom munje na nosu i koji uvodi potpuno novi stil, pomalo kontroverzan i osporavan, proizvodit će se u Rüsselsheimu.

Time su okončane dvojbe o mogućeg zatvaranja slavnog njemačkog pogona, a dodatna potvrda njegove ‘win-win’ budućnosti je najava da će se Opel Astra L, u Rüsselsheimu proizvoditi paralelno s novim modelom DS 4 (druge generacije). Njemački ‘štih’ će omogućiti PSA-ovom premium kompaktu da ozbiljnije zagrize u segment kojim vladaju Audi A3 i BMW Serije 1.

Nova Opel Astra koristi trag na kojem su nastali modeli Opel Crossland X i Grandland X te nova Corsa – stvara se na novoj modularnoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform 2), na kojoj su već nastali modeli Crossland X i Grandland X te nova Corsa. Nova će Astra biti 50 kg manje mase, a 20 posto veće čvrstoće i imperativ je osvajanje pet Euro-NCAP zvjezdica za sigurnost.

Udarna će motorizacija biti 3-cilindarska, turbobenzinac 1.2 PureTech sa 110 i 130 KS dobit će 48-voltnu potporu, a zanimljivo, dizelsku ponudu neće pokrivati PSA-ov 4-cilindraš 1.5 HDi, nego 3-cilindarski Opelov 1.5 Turbo D, sa 100 i 130 KS, koji će se ugrađivati i u DS 4.

Na vrhu ponude bit će plug-in-hibridna verzija Opel Astra GSi, čija je koncepcija već predstavljena u konceptnom Peugeot 308 Hybrid R: s turbobenzincem 1.6 snage 250 KS i dva elektromotora na sva četiri kotača (4×4) će se isporučivati 500 KS.

U prodajnim se salonima očekuje na jesen 2021.

Foto: Opel

Autor