ADUT IZ RÜSSELSHEIMA

Opel Calibra (2021.): povratak na tuniranoj mehanici Insignije

Opel Calibra druge generacije, u atraktivnoj karoseriji velikog coupea 2+2, s biturbobenzincem 3.0 V6 trebala bi ponuditi poželjnu, jeftiniju alternativa za Audi A7 i BMW Serije 6

Premda se proizvodila razmjerno kratko (1989. – 1997.), Opel Calibra, coupe verzija Vectre ostala je u srcima mnogih ljubitelja brenda Opel. Calibra, rekorderka aerodinamike s početka 1990-ih, zbog čega je izvrsno vukla i osnovna verzija s 8-ventilskim 2.0 snage 116 KS.

Premda se, na britanskom tržištu prodavala do 2009., nije dobila nasljednika. Sada, godinu dana nakon što je Opel došao ‘pod kapu’ PSA, stigla je pomalo iznenađujuća vijest o pripremi Calibre druge generacije. ‘Takeover’ Opela prošao je bolje od očekivanja, njemačka se tvrtka s crossoverskim ‘know-howom’ napravio izvrstan posao.

Isplivalo je da bi veliki coupe bio dobar posao, jer se može pametno iskoristiti platforma modela Opel Insignia. Pred vama je vizija Calibre druge generacije, koju su u Rüsselsheimu napravili još početkom 2017. dok su bili u okviru koncerna General Motors.

Dizajnerski, a i koncepciji naslanja se na američki koncept sportskog 2+2 Buick Avista, koji je predstavljen početkom godine na salonu u Detroitu. Za pogon je predviđen bi-turbobenzinac 3.0 V6, nabijen na 400 KS, a pogon je 4×4. S tim potencijalom do stotke bi mogao ubrzavati za 5,8 s i potegnuti barem 280 km/h.

Koliki su izgledi da Calibra druge generacije zaživi teško je procijeniti, ali izgledi su barem 50:50. Neslužbeno, iz nove uprave u Parizu blagonaklono gledaju na novi, potencijalno profitabilni koncept, u kojega ne bi trebali puno ulagati, pojavi u vremenima nakon pandemije Covid-19, kad će luksuzni segment prosperirati.

Opel Calibra druge generacije mogla bi biti hit za ljeto 2021.

Ilustracija: X-Tomi Design/Autozeitung.de

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo