Opel Manta GSe ElektroMOD Concept (2021): električni povratak slavnog coupea

Opel Manta GSe ElektroMOD je koncept električnog automobila u stilu slavnog coupea iz Rüsselsheima, Opel Manta A, koji se proizvodio od 1970. do 1975.

Opel s vjetrom iz koncerna PSA plovi punim jedrima, a posljednja akvizicija u nizu je električna verzija modela Opel Manta A. Upregnuta je elektromotorom od 108 kW/147 KS, koji razvija okretni moment od 255 Nm već od nula okretaja. Napaja se iz litij-ionskih baterija kapaciteta 31 kWh, što  mu daje autonomiju od 200 km. Za imidž auto

Za pojmove suvremenih električnih automobila to su razmjerno skromne mogućnosti, ali ovo je prvenstveno imidž-automobil, koji pokazuje Opelove mogućnosti i služi za pipanje bila tržišta. Naime, poslužio je kao platforma za pokazivanje atraktivnih dizajnerskih rješenja i mogućnosti budućeg električnog programa.

Sve je zapakirano u atraktivan stil sa 17-colnim alu naplacima i gumama 195/40 R17 sprijeda i 205/40 R17 straga. Opel Manta GSe do stotke ubrzava za 9,5 sekundi, a najveća je brzina, radi smanjenja potrošnje energije i osiguranja dosega, ograničena na 160 km/h. Zbog razmjerno umjerene električne snage i kapaciteta baterija, cijena bi mogla biti prihvatljiva, desetak posto veća nego za Opel Corsa-e.

– Manta GSe impresivno pokazuje entuzijazam kojim gradimo automobile u Opelu. Kombinira našu veliku Opelovu tradiciju s današnjom predanošću mobilnosti bez emisija za vrlo poželjnu, održivu budućnost. Opel je već električan s mnogim modelima – i sada legendarni I Manta je “, kaže izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin