DOSTAVA NA STRUJU

Opel Vivaro-e: funkcionalan električni transporter nosivosti 1275 kg, s dosegom od 330 km

-

Opel Vivaro-e je novo električno transportno vozilo, u tri duljine i s mnogim varijantama karoserije, s elektromotorom snage 100 kW i baterijom kapaciteta 50 kWh (230 km) ili 75 kWh (330 km)

Opel Vivaro-e je prvo potpuno električno komercijalno vozilo Njemačkog proizvođača automobila i na tržište stiže upravo u trenutku kada dostava robe i usluga bez emisija postaje nužna u mnogim područjima. Upoznali smo ga na hrvatskoj prezentaciji u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

Opel Vivaro-e je dostupan u tri duljine i s mnogim varijantama karoserije, novi baterijsko električni Opel Vivaro-e omogućuje profesionalcima da iskoriste beskompromisnu mobilnost od vrata do vrata bez ikakvih emisija. Kupci Vivaro-e mogu birati između dvije veličine litij-ionskih baterija, ovisno o njihovim potrebama: sa 75 kWh do 330 km ili, za one koji svakodnevno manje koriste svoje vozilo, s 50 kWh i dometom do 230 kilometara , oba prema WLTP testnom ciklusu.

Opel Vivaro-e je jednako svestran i fleksibilan kao i bilo koji drugi ‘klasični’ Opel Vivaro, a nosivost mu je usporediva onoj sličnih lakih komercijalnih vozila pokretnih motorima s unutarnjim izgaranjem: s 1.275 kg, Opel Vivaro-e nudi korisni teret gotovo jednak onom Vivara Cargo S pokretanog 2.0 dizel motorom (maksimalna nosivost 1.405 kg). E-kombi je ujedno i jedino elektrificirano vozilo proizvođača automobila koje je dostupno s dodatnom kukom za prikolicu koja omogućuje maksimalni vučni kapacitet od 1.000 kg.

Dostupne baterije sastoje se od 18, odnosno 27 modula. Kako je električna verzija baterija bila planirana od početka, baterije su pakirane ispod prostora za utovar na takav način da ne smanjuju praktičnost upotrebe. Smještena ispod podnice teretnog prostora, baterija dodatno spušta težište, što pogoduje stabilnosti Opel Vivaro-e u zavojima i na vjetru čak i kad je potpuno napunjen, a istovremeno pridonosi većem užitku u vožnji. Sofisticirani sustav regenerativnog kočenja koji vraća energiju proizvedenu kočenjem ili usporavanjem, dodatno povećava učinkovitost.

Sa 100 kW (136 KS) i okretnim momentom od 260 Nm iz električnog pogonskog sustava, Opel Vivaro-e nudi veće performanse od većine električnih gospodarskih vozila. Elektronički kontrolirana maksimalna brzina od 130 km / h omogućuje brzinu vožnje po autoputu, uz očuvanje električnog dometa.

Jednostavna električna mobilnost: razne mogućnosti punjenja, e-usluge Opel Connect. Ispunjavajući do savršenstva svoju ulogu pouzdanog partnera za velike i male flote, obrtnike i tvrtke, Opel Vivaro-e je jednostavan za punjenje kao i za upotrebu. Putem zidne kutije, brzog punjenja ili čak kabela za punjenje iz utičnice za kućanstvo, ako je potrebno, svaki je Opel Vivaro-e spreman za razne mogućnosti punjenja.

Korištenjem javne stanice za punjenje od 100 kW istosmjerne struje, punjenje baterije od 50 kW do 80 posto stanja napunjenosti traje oko 30 minuta (oko 45 minuta za bateriju od 75 kW). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju što kraće vrijeme punjenja i dugotrajnost baterije (pokrivenu osmogodišnjim / 160.000 km jamstvom). Ovisno o tržištu i infrastrukturi, Vivaro-e standardno ima snažni trofazni 11 kW punjač ili jednofazni 7,4 kW ugrađeni punjač.

Ponuda kabela i zidnih kutija razlikuje se ovisno o energetskoj infrastrukturi svakog tržišta, što osigurava da kupci Vivaro-e mogu pronaći i koristiti punionicu gotovo bilo gdje.

BEV za sve zadatke: više verzija, do 6,63 m3 tereta. Opel je Opel Vivaro-e prilagodio za brojne potrebe kupaca, s nosivošću do 1.275 kg, uz bruto težina vozila od 2.800 do 3.100 kg. Posebno kompaktan Vivaro S od 4,60 metara dužine zatvara jaz između kombija i segmenata transportera. S krugom okretanja od samo 11,3 m, Opel Vivaro-e je vrlo okretan u uskim prostorima.

Zahvaljujući praktičnom FlexCargo sustavu, teretni kapacitet S modela povećava sa 4,6 m3 na 5,1 m3, te omogućuje prijevoz predmeta do 3,23 m duljine. Vivari M od 5,95 i L od 5,30 m dužine pružaju 5,8, odnosno 6,63 m3 tovarnog prostora, a mogu prevesti npr. ljestve ili drvene grede duljine do 3,58 ili 3,93 m. Vozački prostor, u kojem je standardna električna parkiran kočnica, pruža brojne pretince za praktično spremanje manjih predmeta.

Široka stražnja i klizna bočna vrata Opel Vivaro-e daju neograničen pristup tovarnom prostoru ili putničkom prostoru. Posebno su praktična električna klizna bočna vrata koja se automatski otvaraju – zamah noge je sve što je potrebno za otvaranje vrata izvana.

Izobilje sustava pomoći: od automatskog kočenja u nuždi do upozorenja na pospanost. Poput svoje braće i sestara s motorima s unutarnjim izgaranjem, Opel Vivaro-e nudi neobično širok raspon sustava pomoći vozaču koji poboljšavaju sigurnost profesionalaca.

Uz Head Up zaslon, Opel Vivaro-e uključuje pomoć pri zadržavanju traka, prošireno prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje na pospanost, upozorenje na sudar naprijed i automatsko kočenje u nuždi.

Ultrazvučni senzori na prednjem i stražnjem odbojniku Opel Vivaro-e upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja i nadgledaju bočni mrtvi kut. Ovisno o razini opreme, na zaslonu osjetljivom na dodir od sedam inča pojavljuje se slika kamere s pogledom od 180 stupnjeva.

Multimedijski radio i Multimedia Navi infotainment sustavi Vivara-e dolaze s velikim 7,0-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Oboje imaju integraciju telefona putem Apple CarPlay i Android Auto.

Opel Vivaro-e nastavlja ne samo električnu ofenzivu tvrtke Opel elektrifikacije, već i uspješnu priču modela Opel Vivaro započetu s prvom generacijom 2001. godine.

Sljedeći električni Opel LCV, Combo-e, stiže 2021. godine. Opel će do 2024. godine ponuditi elektrificiranu verziju svakog osobnog automobila i LCV modela.

Autor