PROMETNA PATROLA

Pazite na razmak, pri pretjecanju uključite pokazivač smjera, pretjecajna traka nije za vožnju

Gerhard Anzinger, Wels. Wikimedia Commons
-

Poštujte prometne propise na autocesti, pridržavajte se ograničenja brzine, držite potreban razmak, a prilikom pretjecanja obvezno koriste žmigavac

Dopuštena brzina na autocesti je 130 kilometara na sat te se bržom vožnjom, osim kršenja prometnih propisa, smanjuje sigurnost vožnje i znatno povećanje potrošnje goriva. Zbog toga je brža vožnja i neisplativa. Pritom je važno, proporcionalno brzini, povećati razmak od vozila ispred.

Vozač je dužan održavati minimalni razmak u iznosu puta, kojeg vozilo, tom brzinom, prijeđe u dvije sekunde. Pri 100 km/h to iznosi 55,6 m, pri 72,2 m, a pri 150 km/h 83,3 metra. Posebno je važno, prilikom pretjecanja paziti o minimalnom razmaku, dakle, pravodobno skrenuti u pretjecajnu traku. Vozač se mora prethodno uvjeriti da tu radnju može izvesti potpuno sigurno te prethodno uključiti pokazivač smjera.

To je propisano člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kazna je 30 eura. Prilikom povratka u voznu traku također je potrebno provjeriti da se to može sigurno napraviti, ali nije nužno pritom uključiti pokazivač smjera. Pretjecajna traka ne smije se koristiti za kontinuiranu vožnju. Nakon obavljenog pretjecanja, vozač se vozilom treba vratiti na voznu traku,  a pritom ne treba uključiti pokazivač smjera.

Autor