PEUGEOT ELEKTRIFIKACIJA

Peugeot e-Expert novi je furgon pogonjen isključivo na struju, nudi zavidnu prostranost i doseg od 330 kilometara

Tržište segmenta kompaktnih furgona u Europi predstavlja više od 750.000 vozila godišnje i Peugeot Expert povećava svoj udio na tržištu svake godine od lansiranja 2016. No, sada je pred nama potpuno električna inačica modela Expert…

Temeljen činjenice da gotovo 80% vozača lakih gospodarskih vozila voze manje od 200 km dnevno, električna izvedba Peugeot Expert je očigledan izbor za sve koji žele smanjiti svoje troškove flote na minimum. To je osnaženo s pristupom gradskim središtima u koje je dopušteno ući isključivo sa 100% električnim vozilima. Ta nova izvedba je zadržala prednosti Peugeot Experta, što je jedinstveno u ovom segmentu. Platformu EMP2 dijeli s bratom blizancem, Citroënom ë-Jumpy.

(foto: Peugeot)

Vjeran konceptu marke sloboda izbora, novi e-Expert zadržava mišićav i robustan stil izvedbe s unutarnjim izgaranjem, upotpunjen s nekoliko novih elemenata. Priključak za punjenje nalazi se s prednje lijeve strane, tu je i specifična prednja maska te presijavajući logotip lava.

(foto: Peugeot)

U unutrašnjosti, priča je ostala identična kao i na ostatku Expert game, no tu su sada modovi vožnje (Eco, Normal i Power), električna parkirna kočnica te nova ručica mjenjača e-Toggle. Tu se nalazi i zanimljiva Moduwork klupa s 3 mjesta

Elektomotor razvija 136 KS i 260 Nm okretnog momenta dostupnog odmah. Maksimalna brzina iznosi 130 km/h, što je i više nego dovoljno za međugradska kretanja. Dostupna su i tri načina za punjenje baterija; na kućnom punjaču, javnoj punionici te na super brzim punionicama. Na potonjim je punjenje najbrže jer se za 80 posto napunjenosti baterije treba čekati nešto više od pola sata.

(foto: Peugeot)

E-Expert je moguće kupiti u dvije varijante snage baterije, 50 kWh ili 75 kWh. Izvedbe (Compact, Standard i Long) dostupne s kapacitetom baterije od 50 kWh omogućava domet do 230 km prema protokolu WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures). Izvedbe Standard i Long mogu također biti opremljene s baterijom od 75 kWh s kapacitetom do 330 km, prema istom protokolu.

(foto: Peugeot)

Dostupna su i tri načina za punjenje baterija; na kućnom punjaču, javnoj punionici te na super brzim punionicama. Na potonjim je punjenje najbrže jer se za 80 posto napunjenosti baterije treba čekati nešto više od pola sata.

Standardna nosivost je 1000 kg, dok je korisna nosivost ista kao i kod motora s unutarnjim izgaranjem, do 1275 kg.

(foto: Peugeot)

E-Expert nudi i zanimljiva rješenja kao što su klizna bočna vrata s automatskim otvaranjem, ali i brojne sigurnosne sustave. Active City Brake, Visiopark 1 (paket kamera) te mogućnost automatskog parkiranja samo su neki od sustava koji će veseliti vozače. Kako bi se dodatno povećala sigurnost pješaka, u gradu do 30 km/h, čuje se zvučni signal koji upozorava na kretanje vozila unaprijed ili unatrag.

E-Expert vas prati na putovanjima radi veće produktivnosti s gamom usluga dostupnih s pametnog telefona i omogućava programiranje temperature unutar vozila, nudi indikator preopterećenja vozila, lociranje najbliže punionice vozila te nudi predlaganje najbolje rute uzimajući u obzir punionice i stanje na cesti.

Novi e-Expert na europsko tržište stiže u drugoj polovici ove godine.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo