INTERIJER BUDUĆNOSTI

Peugeot i-COCKPIT priča, dokaz kako je budućnost već stigla u automobile

Peugeotov i-COCKPIT premijerno je prikazan na konceptnom modelu SR1 2010., a svoju je serijsku proizvodnju započeo u modelu 208 prije 8 godina. Danas je u svojoj trećoj iteraciji…

Interijer vozila jedan je od najbitnijih faktora pri kupovini automobila. Riječi kao što su ergonomija, kvaliteta, praktičnost najčešće su upotrebljavane kada bi se ocjenjivala unutrašnjost vozila. Peugeot je do samo 8 godina bio praktički kao i ostatak svijeta, no sve se promijenilo kada je svjetlo dana ugledao novi model 208.

On se tad od svojih konkurenta razlikovao zbog novog koncepta unutrašnjosti kojeg je Peugeot nazvao i-COCKPIT. Posebnost toga bio je malen upravljač radijusa 35 cm, dok su analogni instrumenti bili podignuti gotovo u razinu očiju, poput ‘head up’ displaya. To je na prvu izazvalo senzaciju budući da se u ostalim automobilima instrumenti gledaju kroz obruč volana, a ne iznad njega. Također, dodatak velikog ‘touchscreen’ sustava uvelike je pomogao modernizaciji tog interijera.

(foto: Autoportal)

Nakon toga, 2013. je uslijedio novi 308 koji je dodatno podigao ljestvicu i-COCKPIT dizajna grupiravši sve funkcije unutar velikog, 9.7 inčnog zaslona. Funkcije poput navigacije, klima-uređaja te radio sustava, sve je bilo integrirano unutar ekrana. Minimalistički dizajn cijenili su svi, a od tog je Peugeot ponovno podigao ljestvicu s modelima 3008, 5008 s klavirskim tipkama te efektnim ambijentalnim osvjetljenjem.

Novi 3D Peugeot i-Cockpit predstavljen je na potpuno novom Peugeotu 208. Tu se informacije prikazuju unutar videokruga vozača gdje se informacije projiciraju poput holograma. Te su informacije dinamične i animirane: približavanje oku ovisno o stupnju važnosti ili hitnosti i potencijalno povećanje reaktivnosti vozača za pola sekunde.

(foto: Peugeot)

U sredini nadzorne ploče nalazi se 10 ”zaslon osjetljiv na dodir (ovisno o verziji). Njime se može upravljati putem izravnog dodira uz dodir s prekidačima te novim sustavom glasovnog upravljanja.

Visoka kvaliteta materijala unutar klase, precizni EAT8 automatski mjenjač te fino odmjereno ambijentalno osvjetljenje svakako su aduti ovog interijera, a vjerujemo kako će Peugeot u godinama koje slijede samo unaprijeđivati svoj i-COCKPIT…

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo