RAZVOJ GUMA

Pirelli P Zero Trofeo RS predstavio novu trkaću gumu

-

Pirelli je ovaj tjedan predstavio P Zero Trofeo RS, najnoviju verziju svoje polu-slick gume visokih performansi.

Nova guma Trofeo RS razvijen na zahtjev tvrtke Pagani Automobili za model Utopia. Biti će dio ponude kao opcija originalne opreme za modele sportskih automobila i superautomobila.

Nova guma razvijena je kao tehnička evolucija P Zero Trofeo R, koristeći napredak u materijalima za smjesu gaznog sloja. Prema Pirelliju, to je dio nove generacije polu-slick guma koje nude bolje performanse i postojanost na suhim površinama. Omogućuje dugotrajnije držanje za veću brzinu i sigurnost tijekom staze. Ali kao OE guma, ona također pruža sigurnost na asfaltu, uključujući blago mokre uvjete.

Kao dio razvoja P Zero Trofeo RS, Pirelli je primijenio novu tehnologiju u vrhunskim moto sportovima kako bi postigao ciljeve koje su definirali proizvođači automobila poput Paganija. Jedan rezultat tog razvoja je gazni sloj od više smjesa koji omogućuje personalizaciju guma kako bi nadopunile karakteristike različitih automobila, usklađujući automobil sa specifičnim smjesama dezena gaznog sloja iz Pirellie Prestige ponude.

Još jedna inovacija koju je Pirelli imao na raspolaganju je “Virtual Geometry Development”. Ova je metoda omogućila Pirellijevim inženjerima procijenu velikog broja različitih profila i otisaka kroz virtualno modeliranje. U kombinaciji s gaznim slojem od više smjesa, omogućio je Pirelliju da maksimalno poveća preciznost P Zero Trofeo RS poboljšavajući odgovor na upute vozača.

Ovaj proces razvoja virtualne geometrije intenzivno se koristio za Pagani Utopiju prije nego što su prvi prototipovi vozila testirani na stazi. Konkretno, opsežan razvoj je proveden na kontaktnoj površini kako bi se osiguralo vrhunsko prianjanje i kontrola. U usporedbi s gumama P Zero Corsa koje je izvorno tražio Pagani, P Zero Trofeo RS može podići performanse Utopije u ekstremnim uvjetima vožnje i poboljšati lakoću i predvidljivost na cesti bez ugrožavanja osjećaja koji doživljava vozač.

Autor